Den srdce na chyšecké základní škole

9. 10. 2007
(system)
ostatní projekty

Ano, řeč je o srdci, orgánu tak nezbytném pro náš život. 24. září byl školní den na chyšecké škole věnován právě jemu. Paní učitelka Řehořová s pomocí celého učitelského sboru zorganizovala v rámci environmentální výchovy Den srdce, který se mezinárodně datuje na 25. 9. V Chyškách však byl o den dříve. Říká se „sportem ku zdraví“, a tak byl tento den pojat jako závod. Běžely se dva okruhy. Ten menší čekal na kategorie A (1. -3. třída) a B (4. -5. třída), větší byl vytyčen pro kategorie C (6. -7. třída) a D (8. -9. třída). Na okruzích na závodníky čekala různá stanoviště, u kterých museli plnit nejrůznější úkoly. Soutěžilo se v týmech po třech (chlapci i dívky dohromady) a každý tento tým měl své jméno a startovní číslo. Podle toho, jak dobře (nebo špatně) se s jednotlivými disciplínami „poprali“, jim byly udělovány trestné body. Ty pak pan učitel Fuka, jakožto cílový rozhodčí, proměnil ve výsledný čas. Úkoly vypadaly doopravdy zajímavě. Na startu se dělaly kliky a dřepy, dále se sestřelovaly kuželky míčem, skákalo se přes švihadlo, střílelo se ze vzduchovky, závodníci absolvovali i překážkovou dráhu a těsně před cílem se měřil tlak a puls.

Po skončení každé kategorie se uskutečnilo vyhlášení spojené s předáváním cen. A jelikož se náš Den srdce zaměřil především na zdraví a fyzickou kondici, odměnou nebyly bonbóny ani jiné sladkosti, nýbrž ovoce a zelenina. Na 1. místě v kategorii A se umístilo trio s názvem Chyšáci (Josef Jakeš, Vojta Petřík, Jindra Mareš), v kategorii B tým s akčním názvem Armáda ČR (Vojta Chochole, Láďa Mašek a Lukáš Burda), v kategorii C měli nejlepší čas borci s názvem FC Nikdo nás nechce (Jirka Kováč, Michal Neuschel, Martin Holík) a v nejstarší kategorii D nejlépe obstál tým Children of School (Martin Zítek, Martin Prášek a Tomáš Pilík).

kompletní výsledky ke stažení ( formát doc, Microsoft Word)

Počasí se vyvedlo na výbornou a všichni byli nadmíru spokojeni, takže zaměstnanci školy mohou mít radost z dobře odvedené práce. Doufáme, že příští rok si zase budeme moci nějakým originálním způsobem připomenout význam našeho srdce a že se opět budou všichni dobře bavit, tak jako tomu bylo letos.

Tadeáš Vaverka
9. třída