Evropský den jazyků na ZŠ v Chyškách

26. 9. 2008
(system)

Tento den na místní ZŠ totiž proběhl EVROPSKÝ DEN JAZYKů, který spočíval v tom, že jednotlivé třídy figurovaly před nástěnnou mapou Evropy se svými příspěvky o vylosovaných zemích naší stařičké, dobré Evropy.

A tak jsme mohli vidět úžasnou prezentaci našeho bývalého ČESKO-SLOVENSKA v podání žáků a žákyň 1. a 2.třídy, kterou si připravili se svými třídními učitelkami Květou Průšovou a Lenkou Pešičkovou. Vlaječky obou zemí třepetající se v rukou dětí měly svou symboliku. Zeměpisné pojmy Praha, Ruzyně, Bratislava, Košice, Tatry, Karpaty či politické rozdělení Česko-Slovenska nepotřebují komentáře. To vše bylo k vidění.

Po rozdělen naší bývalé vlasti následovala 3.třída se španělskými motivy. Slunné Španělsko bylo cítit v každém slově či ukázce. A tak typický toreador, hra na kytaru, španělské tance, výborné víno, zpěv byly doprovázeny v rudých a žlutých barvách španělské země. Zeměpisné oblasti země na Pyrenejském poloostrově defilovaly před diváky. Své místo mělo i hlavní město Barcelona či formule 1.

Z Pyrenejské země jsme se pak přenesli k našemu severnímu sousedu, do Polska. Čtvrťáci během své prezentace sklízeli zasloužený potlesk. Chyšeckou školu totiž "navštívili" zlatí, olympijští vítězové z letošního Pekingu. A tak bylo k vidění úsilí úspěšné čtyřveslice, vítězného koulaře i gymnasty v přeskoku. Samozřejmě i zlaté, olympijské kovy. V zápětí zazněl i hluk formule Roberta Kubicy. Svou mši sloužil i bývalý polský papež, dostalo se vzpomínkou i na vynikajícího hudebního skladatele Fryderika Chopina i na těžké chvíle hlavního města Varšavy za II.svět. války. Ukázku z Polska zakončilo dívčí hudební trio částí polské hymny v polštině.

Z Polska přes Baltské moře přepluly páťáci do země tisíců jezer. Finská vlajka symbolizovala úspěšnou zemi ve sportovních odvětvích, jakými jsou pro tuto zemi Formule i, hokejisté NHL, lyžaři,... Krása finské přírody byla i zde cítit.

Nášeho západního souseda pak ve svých obrazech připomenuli šesťáci. Černou historií Německa byla 2.světová válka a tak nesmí děti zapomenout jméno tehdejšího diktátora.

Z černé evropské historie se přesunuli žáci a žákyně 7.tř. do "sladké" Francie. Průmyslově-zemědělská země byla zastoupena vzpomínkou na Napoleona , nechyběla Eifellova věž, francouzské vinařské oblasti a také zpěv populární Madmaseil Paris.

Své zastoupení v programu měl i východ Evropy. Opravdu zábavnou formou osmáků bylo přiblíženo obrovské Rusko. Typického ruského človíčka pojídajícího boršč, zapíjejícího vodkou a sledujícího televizi představoval Jiří Kováč.

Na Apeninském poloostrově leží Itálie. Historií i současností této země prošli v příspěvku deváťáci. Byla prezentována výborná a chutná italská kuchyně, šikmá věž v Pise, Mona Lisa, barvy italské vlajky, historie Říma, nejvyšší pohoří Evropy-Alpy. Školu navštívila i mafiánka Tereza, nikoho však nepotrestala.

Velice nápadivou a úspěšnou prezentaci Evropského dne jazyků zakončily chyšecké děti ve školní kuchyni. Zde si mohly zakoupit HOT DOG. V době oběda si pak mohly vyzkoušet jak chutná polévkový paprikáš z maďarské kuchyně a hlavní jídlo bylo z Gruzie a jmenovalo se "Soljanka". Za velmi chutné menu tak děkují školnímu kolektivu kuchařek.

Na foto 2473 Josefa Fuky je typický ruský človíček v podání Jirky Kováče.
Na foto 2436 Josefa Fuky je představení ČESKO-SLOVENSKA v podání 1. a 2.tř.
Na foto 2480 Josefa Fuky "mafiánka" Tereza.

 

Ods. Mgr.Fuka Josef,39853 Chyšky 113