Škola hýbe kulturním děním v obci

26. 1. 2008
(system)

Chyšky – Zdejší základní škola dbá nejen na vzdělávání žáků, ale zároveň se snaží nabídnout dětem pestrý program i po skončení vyučování. Školáci v Chyškách mohou vybírat z bohaté nabídky zájmových kroužků a společně s učiteli se podílejí na přípravě a organizaci řady akcí, které jsou zpestřením kulturního života v obci. Jednou z nich byl v pořadí již šestý Školní ples, který se uskutečnil ve zdejším kulturním domě uplynulou sobotu 19. ledna.

S nápadem uspořádat školní ples přišli učitelé chyšecké školy a protože se ten první v roce 2003 skvěle vydařil, zrodila se tak nová pěkná tradice. Každý rok se vymýšlí něco nového, nějaké překvapení pro návštěvníky. Co nikdy nechybí a na co se všichni těší, je předtančení, které zajišťují žáci školy. Na prvním stupni vede kroužek country tanců Květa Průšová, která pravidelně s menšími školáky nacvičuje novou choreografii. Tradicí se stalo i vystoupení žáků deváté třídy, kteří již za pár měsíců opustí školní lavice a vyrazí „do světa“. Pro ně je ples významnou událostí a bude jistě hezkou vzpomínkou na školní léta. S deváťáky pravidelně připravuje předtančení Jitka Bonušová, majitelka pražské taneční agentury, která má ve zdejším regionu chalupu. „Snažím se zapojit všechny, i když je třeba lichý počet tanečníků, nebo je víc kluků než děvčat, jako třeba letos. Vždy se nechá vymyslet taková choreografie, aby tančila celá třída. Co je sympatické, žáci tančí ve svém volném čase, scházíme se a nacvičujeme vždy o víkendech už od podzimu. A každý rok se opakuje stejná situace: deváťáci nejdřív reptají, vedou puberťácké řeči, že se nebudou nikde zesměšňovat, ale když je po plese, je jim líto, že to tak rychle skončilo,“ říká Jitka Bonušová, která v minulosti s žáky devátých tříd nacvičila na školní plesy například českou besedu, tance staré Anglie, letos pak taneční vystoupení v rytmu country. A letošní dvacítka deváťáků se skutečně nenechala zahanbit a překvapila publikum v sále originálním předtančením, v němž zazněly i operní melodie (árie z Aidy tanečníci statečně pobrukovali, za což sklidili další aplaus publika) a nechyběly ani náročné taneční prvky.

„Ples pořádáme ve spolupráci se Školskou radou a rodiči a do jeho přípravy se zapojují skutečně všichni, děti i dospělí. Každý rok se snažíme, aby byl ples lepší než ten minulý,“ říká ředitelka školy Jana Korandová. Ve škole panoval čilý ruch již týden před plesem, v pátek se zde chystala ještě květinová výzdoba – pod rukama učitelky Ivany Dvořákové, které vypomohly zaměstnankyně školy a zároveň maminky žáků Jaromíra Hanusová a Jaroslava Petříková, vznikaly úžasné květinové aranže, dávala se dohromady tombola. Ze školního plesu si šťastní výherci odnášeli jakojednu z hlavních cen prase, ale také kuriózní ceny, na jejichž přípravě si dal učitelský sbor skutečně záležet. Třídní učitel deváté třídy Josef Smrt coby vášnivý myslivec věnoval do tomboly límec z lišky, na další šťastlivce pak čekal třeba jídlonosič s poukázkou na oběd ze školní jídelny, nářadí spolu s hodinovou lekcí v kroužku tvořivých dílen pod vedením Stanislava Pinty a nebo něco z toho, co se našlo ve školních šatnách – úžasné trenýrky velikosti XXL a mnohá další překvapení.

Pro žáky deváté třídy je ples zároveň i symbolickým vykročením do světa dospělých, prvním vystoupením na veřejnosti. Nejen že se předvedou svým rodičům a blízkým jako zdatní tanečníci, ale každý z žáků je oficiálně představen přítomným, o každém pak na plese zazní krátká charakteristika a čím by v budoucnu chtěli být. „Je to takový slavnostní akt, kterým se symbolicky s deváťáky loučíme a vypravujeme je do světa. Letošní devítka je posledním silným ročníkem na škole, většina z dvaceti žáků si chce podat přihlášky na střední školy - na gymnázium, průmyslové školy v Táboře a Českých Budějovicích, děvčata mají zájem o sociálně-právní obor ve Volyni. Rozutečou se od nás do všech koutů a nám učitelům je každý rok líto, že těch devět let tak rychle uteklo, že nás opouštějí další děti, které jsme viděli vyrůstat a prožívali jsme společně s nimi jejich radosti i starosti,“ přiznává ředitelka školy Jana Korandová.

Možná někdo z učitelů a rodičů zamáčkl při sobotním plese i slzu dojetí, kapela Fontána z Vodňan se ale postarala o to, aby slzy rychle vystřídala ta správná plesová nálada. Šestý školní ples v Chyškách se i letos znamenitě vydařil, nezbývá než se těšit na další.

Text a foto Radka Velková



Na páteční generálce v kulturním domě v Chyškách tleskaly tanečníkům z devítky i děti ze zdejší mateřské školy, které se na vystoupení přišly podívat.