Slavnost padajícího listí

31. 10. 2008
(system)

Žáci byli rozděleni do tří věkových skupin ( 1.-3.tř., 4.-6.tř., 7.-9.tř.) a během dopoledne plnili se svými vyučujícími různé úkoly související s krásou a barevnostní podzimního listí.

Ti nejmladší během této slavnosti vyráběli z listí a přírodnin závěsy, zápichy do květin, palety podzimu, v programu byly i různé prožitkové hry či mikroskopování. Oblíbená mezi dětmi byla i naučná stezka, na které rozpoznávaly různé druhy stromů, plodů, či určovaly vzdálenosti. Nejlepší hlídkou byla "Kuřátka" ve složení Vítek, Dáňa, Martinka, Jiřík. V závěru se pak uskutečnila velice zdařilá "Drakiáda" .

Žáci a žákyně 4.-6-tř. vyráběli z listí stromové palety, obrazová podzimní okna, ale i kachle. Při mikroskopování poznávali buňku. Na jihočeské mapě vyhledávali názvy stromů v jihočeských obcích, např. Buk na Vimpersku či Dub na Prachaticku. Zajímavé byly i rozhovory se stromy, tzv. interview, kdy si vybrali v areálu školy či školky strom a s ním pak uskutečnili rozhovor. Zúčastnili se i naučné stezky a na ní např. ve slabikových spojovačkách vyhledávali dravce, sovy, dřeviny a léčivky. Nejlépe se vedlo hlídce ve složení

Zeman,4.tř.-Koudelková,5.tř.-Trpková,6.tř. Podobně jako jejich menší kamarádi, i oni měli v závěru úspěšnou "Drakiádu".

Nejstarší žáci a žákyně rovněž vyráběli z listí, kůry či jiných přírodnin. A tak byly k vidění brože, přáníčka, kachle a další pěkné výrobky. V programu měli i hledání názvů stromů v jihočeských obcích na Jihočeské mapě, mikroskopování a svúj den "Slavnost padajícího listí" zakončili účastí na naučné stezce. Kdo byl nejlepší? Nejvíce bodů nasbírala hlídka ve složení Petrová,7.tř-Havlová,8.tř.-Burdová,9.tř.

Co říci závěrem?

"Slavnost" se na Chyšecku vydařila, což kladně kvitovala při vyhodnocení i Jana Korandová,řed. školy.

 

Ods. Mgr.Fuka Josef,uč. ZŠ Chyšky