Den Země 2009

29. 4. 2009
(system)
ostatní projekty

Již pátým rokem jsme na naší škole uskutečnili Den Země. Připojili jsme se tak k akcím Ukliďme svět a Otevírání studánek. Žáci 1.-6. třídy sbírali odpadky a uklízeli v okolí školy a podél silnic, 7. a 8. třída čistily les po těžbě dřeva u Chválova. 9. třída vyčistila část potoka  u Růžené.

Někteří žáci založili Hřbitov odpadu, který bude tvořit tvrvalou součást školní zahrady.Pohřbili celkem 12 druhů odpadků - sklo, polystyren, igelitovou tašku, nedopalek cigarety, ohryzek jablka, pomerančovou kůru, vlněnou ponožku, plechovku, papír, plastikový kelímek, krabici od mléka a alobal. Každý hrob je opatřen náhrobním kamenem,  cedulkou se jménem a dobou rozkladu. Mnohé žáky překvapilo, že polystyren se nerozloží nikdy, sklu to trvá 3000 let, plastikový kelímek se rozpadne za 50 -80 let a alobal za jedno století.

Hřbitov by měl být výzvou k zamyšlení dětí, rodičů i veřejnosti. Pozůstatky věcí, které nám sloužily, by neměly zbytečně zabírat krásná místa v přírodě, ale měly by být roztříděny a pokud možno znovu využity.