Halloween ve školní družině

2. 11. 2009
(system)

První dva listopadové dny patří v našich zemích dvěma podzimním svátkům.

1.listopadu je to katolický svátek k poctě Všech svatých ( původně jen mučedníků ). Jako den před Dušičkami je dnes zahrnut do svátků Památky zesnulých, svátek Všech svatých je vzpomínkovou slavností zemřelých, kteří jiždosáhli věčné blaženosti.

2.listopadu slavíme Dušičky, ty jsou oproti svátku Všech svatých vzpomínkou na ty, kteří této blaženosti zatím nedošli. Dušičky jsou v pojetí lidové zbožnosti i mezi ateisty spojeny se zvýšenou péčí o hřbitovy a hroby a s hromadnými návštěvami rodin.

V USA je obdobou tohoto svátku Halloween, který však vychází z ryze pohanských pověr. Poslední říjnová noc je již tradičně zasvěcena strašidlům a záhrobí a v anglosaských zemích se slaví jako Halloween.

Tradice karnevalových masek a svíček v dýních přišla z pohanského Skotska a Irska. Keltové již pře 3 000 lety uctívali na 1.listopadu boha mrtvých Anwinna s obavou, že se mrtví nakrátko vracejí mezi živé. Aby duchové nebloudili na cestě zpět do říše mrtvých, svítili jim na cestu lampičkami vydlabanými z kořenové zeleniny. Sami se před záhrobními silami chránili převleky a pomalovanými tvářemi.

Halloween je svátek, který se slaví 31.října, většinou dětmi, které se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu koledovat o sladkosti.

Tradiční znaky Halloweenu jsou dýně, speciálně vyřezávané se svíčkami uvnitř, dále čarodějnice, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci,... Barvy jsou černé a oranžové.

Svátek Halloween si také připomenuly děti, se svou vychovatelkou ve školní družině při ZŠ v Chyškách, vkusnou reprodukcí halloweenských znaků ve vestubulu místní školy.
Na fotosnímcích Josefa Fuky jsou zachyceny práce dětí.

Ods.Mgr. Josef Fuka,398 53 Chyšky 113