Chyšecké děti v Astronomické olympiádě do republikového finále nepostoupily

25. 4. 2010
(system)

Dne 22. září 2009 ve 23:18 hod. začal astronomický podzim a právě v tento den byl zahájen 7. ročník Astronomické olympiády, soutěže, která je určena zájemcům o přírodní vědy, o astronomii, o soutěžení, prostě všem s chutí poměřit si svoje znalosti.

Astronomickou olympiádu vyhlásila Česká astronomická společnost a je podporována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Termínem vyhlášení olympiády začala školní kola, která trvala do 23. prosince 2009.

Soutěž byla vyhlášena v jednotlivých věkových kategoriích a také se do ní zapojili žáci a žákyně 6., 8. a 9.třídy ZŠ Chyšky.

V kategorii 6.-7.tříd bylo v Chyškách pořadí školního kola následující :
1.-3.místo - Vítek Strouhal, Miroslav Pešička a Anna Průšová , všichni získali 31 bodů, 4.-5.místo - Sabina Mikotová a Martin Krause, oba získali 28 bodů - všichni jsou ze 6.třídy.

V kategorii 8.-9.tříd bylo v chyšeckém školním kole toto pořadí : 1. místo - Natálie Novotná 19bodů, 2. místo - Petra Poslušná 17 bodů, 3.místo - Drahomíra Marešová 16 bodů - vše z 9.třídy, 4. místo - Havel David 15 bodů - 8.třída. Astronomická olympiáda pokračovala od 5. ledna 2010 korespondenčním kolem a dle vyhodnocení pořadatele do tohoto kola postoupili všichni zúčastnění žáci a žákyně chyšecké školy.

V korespondenčním kole soutěžící řešili své úkoly samostatně doma, práce se zaslaly výboru Astronomické olympiády, který zajistil jejich vyhodnocení 2010. V těchto dnech pořadatel zveřejnil prvních 25 finalistů v pořadí celé ČR a ti se zúčastní fínále celé soutěže, které se uskuteční 28. května 2010 v Praze. Mezi finalisty jsme chyšecké děti nenašly, ale samotná účast v korespondenčním kole je jejich pěkným výsledkem.

Ods. Mgr.Fuka Josef, uč. Z