Chyšecké děti mají spojení se světem

5. 5. 2010
(system)

Chyšky - Turistické rozcestníky či informační tabule nám snáze pomohou naleznout požadované turistické tipy na výlety, historicko-turistické lokality, turistické akce, hrady, zámky, skanzeny, muzea, naučné stezky, sdělí nám další informace i zajímavá turistická místa.

Jeden takový rozcestník můžeme v současné době spatřit i před budovou chyšecké základní školy. Byl vyroben a zhotoven pro potřeby školních dětí, ale i ostatních kolemjdoucích, Janem Běhounkem z Vlksic.

Původním povoláním bývalý "strojař" si již užívá zaslouženého důchodu. Tato jeho současná "profese" však není na něm ani trochu znát. Jak se říká, v důchodu se nenudí a práce má dost. Jeho umělecké písmo je vskutku skvostem mnoha kronik v jeho okolí. Ovládá i práci se dřevem, vyřezává různé věci, dělá i budky pro ptáčky.

Jedním z jeho posledních výrobků je právě rozcestník u chyšecké základní školy. Ten obsahuje nadmořskou výšku ( 666 m n.m. ) a zeměpisnou polohu ( 49 st. 32 min. severní zeměpisné šířky a 11 st. 31 min. východní zeměpisné délky ) Chyšek, ale i ukazatele směru s počtem kilometrů do hlavního města Česka, do okresního města Písku, k nejbližší železniční stanici do Sepekova, na Onen svět, do okolních měst Milevska, Sedlece-Prčice, na nejvyšší místo v okolí 723 m n.m. Javorovou skálu či lyžařské středisko Monínec.

"Přidal jsem Vám tam také budoucí "hlavní město světa" Peking.", sděluje Jan Běhounek.

Pak si už půjčuje buzolu a společně se školníkem Josefem Kudrnou, sedmáky Patrikem Čapkem a Václavem Dvořákem instalují zmíněný rozcestník.

Na fotosnímku 6505 Josefa Fuky jsou zleva školník Josef Kudrna, Jan Běhounek, sedmáci Patrik Čapek a Václav Dvořák při instalaci rozcestníku.

Na fotosnímku 6506 Josefa Fuky je vlevo školník Josef Kudrna a vpravo Jan Běhounek při instalaci rozcestníku.

Na fotosnímku 6516 Josefa Fuky je instalovaný rozcestník před školní budovou.

Mgr.Fuka Josef