Den dětí v Chyškách

1. 6. 2010
(system)

Chyšky - Úterní 1.červen 2010 byl na ZŠ v Chyškách ve znamení oslav Dne dětí. Chyšečtí školáci ho zahájili ve svých třídách programem, který pro ně přichystali jejich třídní učitelé či učitelky. V další hodině se děti přemístily před budovu školy na asfaltové hřiště, kde je čekalo překvapení v podobě ukázky dravých ptáků. Odborné výklady a živí dravci, to se dětem líbilo. Před jejich zraky bylo k vidění káně lesní. Byl tu také výr Kubík, ale i poštolka. Nejvíce obdivu a potlesku při předvedeném výcviku si u dětí zasloužili orel skalní Bohoušek a orlice Berta. Doslova létali dětem nad hlavami. Jediné, co dětem nepřálo bylo počasí. Zima a opět zima, občas i drobný déšť. Děti se však s dravci ani nechtěly rozloučit, tak se jim líbili.

No, nakonec se přece jen šlo do teplých školních místností. Následovala svačina, ozývala se i žízeň. V tom však začalo přerušovaně zvonit. Dětem to bylo jasné. POPLACH !!! Spořádaně, a hlavně urychleně, odcházejí se svými vyučujícími na asfaltové hřiště před školu. Zde se dovídají, že byl vyhlášen poplach, ve fyzice HOŘÍ ! Za spořádaný a rychlý přesun dostávají pochvalu od školníka, který poplach vyhlásil. Deváťáci dokonce zachránili obraz prezidenta republiky a obrázky oblíbeného medvídka Pú.

Z obecních tlampačů je slyšet siréna. Starosta místních hasičů oznamuje zjištěnou událost Hasičskému záchrannému sboru.

Za několik minut se ke škole blíží jako první hasičský sbor z Chyšek, do patnácti minut tu jsou i dva hasičské vozy Záchranného hasičského sboru z Milevska i hasiči z Květuše. Zjišťují potřebné informace a zajišťují hasičský zásah. Dětské oči přihlížejí. Ty menší stále nechápou. Ti starší však ano. Jedná se o nácvik. Vše dobře dopadlo, vyhlášený poplach se změnil v ukázku hasičské techniky. Vybavení hasičských vozů upoutalo snad každého školáčka. Děti se seznámily snad s každým šroubečkem.

Od hasičské techniky pak děti zamířily do tělocvičny, zde mohly shlédnout ukázky první pomoci v podání úspěšného školního družstva mladých zdravotnic.

V závěru pak samotné děti mohly konstatovat, že se jim oslava Dne dětí vydařila.

Jediné, co se nevydařilo, bylo počasí.


Na fotosnímku 6921 Josefa Fuky jsou žáci chyšecké školy,kteří si mohli pohladit i výra Kubíka.
Na fotosnímku 6925 Josefa Fuky létal orel Bohoušek dětem nad hlavami.