Dřevěný den

6. 4. 2010
(system)

V rámci programu Les ve škole, škola v lese jsme na naší škole měli 6. a 7. dubna Dřevěné dny. O co šlo? Seznámit se s životem stromu od jeho narození až po využití člověkem. Les jsme vnímali teoreticky i prakticky. Žáci 1. stupně namalovali různě staré pařezy stromů, vyrobily ruční papír, udělaly frotáže kůry stromů. Ve vestibulu školy vytvořily výstavku z přinesených dřevěných věcí a ze svých výrobků.

První část druhého Dřevěného dne byla teoretická. Žáci  1. až 5. třídy absolvovali besedu s lesníkem p. Miroslavem Pešičkou, zaměstnancem firmy Lesy Tábor, a.s.. Děti se dozvěděly podrobnosti o životě lesa od semínka až po vzrostlý strom.  Poznávaly jehličnany, mluvilo se o lesní zvěři a také se spřátelily s loveckým psem, který doprovázel lesníka.

Další  část příjemného dopoledne se odehrávala  s lesníkem v lese nedaleko Chyšek. Chlapci a děvčata si prohlédli několik lesních školek, zjistili, jak se označují kmeny poražených stromů. Také pozorovali stopy prasete, práci datla, hálky vytvořené korovnicí, lišejníky, mechy a mnoho dalších zajímavostí.

Pobyt na čerstvém vzduchu byl zakončen  krátkou ukázkou výcviku loveckého psa. Ještě jednou díky p. Pešičkovi, prožili jsme krásné dopoledne v kontaktu s lesem.