Dřevěný den s Martinem Komárkem

15. 9. 2010
(system)

Chyšky,ZŠ - O chystaném, tzv. "Dřevěném dnu" s Martinem Komárkem, se v nejsevernější škole našeho okresu mluvilo dlouho před jeho uskutečněním. Vychovatelka školní družiny Ivana Peciválová, společně s vedením školy, zajistila pro tento den osobnost v našem regionu velice známou a populární.

Tolik očekávané, středeční dopoledne, 15. září, nastalo. Počasí je neurčité, spíše to vypadá na déšť. To však nikomu na chyšecké škole nevadí. Se zvoněním druhé vyučovací hodiny se jednotlivé třídy, se svými učiteli, přesouvají do vestubulu školy. Z úst učitelky Martiny Řehořové se žáci a žákyně seznamují s programem nastávajícího dne a ředitelka školy Jana Korandová zde oficiálně tento den zahajuje.

Po zahájení je přesun do počítačové učebny. Proč? Deváťáci si připravili svou prezentaci. V ní se chyšecké děti dovídají vše o sportovci a člověku, který má na Chyšecku předvést své dřevorubecké umění ve sportu zvaném STIHL TIMBERSPORTS.

Z prezentace je jasné, že Martin Komárek bydlí v Oseku u Milevska, je mu 33 let, je reprezentantem České republiky v dřevorubeckém sportu a dosáhl mnoha medailových umístění na ME či MS. Kromě toho je držitelem několika rekordů v Guinnessově knize za vyřezávání soch motorovou pilou na čas. Dovídají se, že si v lednu 2009 otevřel v Evropě první specializovaný obchod s potřebami pro TIMBERSPORTS, který provozuje v Milevsku.

Počítačová prezentace nabízí dětem i pojmy jako SPRINGBOARD, již vědí, že řezání klasickou motorovou pilou je STIHL STOCK SAW, přesekávání stojícího kmene je STANDING BLOCK CHOP, řezání ruční pilou je SINGLE BUCK i to, že UNDERHAND CHOP znamená přesekávání ležícího kmene.

"Co nám z toho asi předvede", je slyšet z lavice.

V prezentaci se také dovídají, co Martin Komárek říká o své práci: "Je to práce s nejistou budoucností, ale skvělou současností."

Velká přestávka slouží dětem k občerstvení a zasycení jejich hladových žaludků. Pohybující se školáci v proskleném vestubulu se najednou rojí a z jejich úst je slyšet: "Už je tady". A mají pravdu. Před školou zastavilo auto a z něj vychází urostlý, mladý muž. Následuje jeho vřelé přivítání, všude jsou vidět úsměvy a radost. Přece jen, přijel člověk, který již ve své profesi mnoho dokázal.

"Kdy už ta přestávka skončí", slyšíme z dětských úst. Není se co divit. Každý školáček se již těší, co MISTR předvede.

Konečně. Celá škola se shromažďuje. Ředitelka představuje vzácnou návštěvu.

Mnohonásobný medailista si připravuje své "pracoviště", obléká svůj pracovní komplet, bere své nářadí, bezpečnost především. Pracovat bude na plošině svého auta. Na ní je připravený jasanový špalek, který se má přeměnit v symbol školy. Na otázku MISTRA: "Kdo uhádne, co to bude?", nikdo předem nedovede odpovědět.

Hluk zapnuté motorové pily nikdo ani nevnímá. Všechny oči spočívají na Martina a jeho obdivuhodné dovednosti s pilou.

Po několika minutách se začíná rýsovat, v co se špalek přemění. Většina školáků si již dovedou představit symbol moudrosti, sovu. Ano, moudrá sova. Zhruba po padesáti minutách je všem jasno. Skvělá práce, skvělý výrobek a zasloužený potlesk za předvedenou práci. Digitály se nevypnou. Každý si chce zvěčnit umělecké dílo.

To však ještě není vše. Po chvilce oddechu si několikanásobný mistr Evropy připravuje druhou ukázku. Bude následovat přesekávání ležícího kmene. Dosavadní světový rekord je 19 sec. Mistr má však již dosažený lepší čas. Nedávno dosáhl 18,40 sec. Tento čas však nebyl uznán za světový rekord.

Bezpečnost a zase bezpečnost. Tentokrát se bude pracovat na zemi.

"Všichni ustupte o tři metry", slyšíme z úst Martina.

A začne počítání. Jedna, dva, tři, GÓ. Sekera, mimochodem stojící 15 000 Kč, se v rukou jen míhá. Po necelých 25 sekundách je dokonáno, kmen je na půl. Následuje zasloužený aplaus a některé děti si berou dřevěné úlomky na památku.

A už jsou zde první otázky v neplánované besedě.

"Taťka se ptá jestli máte v sobotu čas, potřeboval by pořezat dřevo", ptá se jeden z žáků. Odpověď je vskutku výstižná: "Takovou otázku dostávám několikrát denně." Množství zvídavých otázek a následující odpovědi. To je obrazem dalších chvilek před chyšeckou školou.

V rukou "umělce" jsou sladké bonbóny, které rozdává dětem. V mžiku je zde neformální autogramiáda. Natažené ručičky, hlavně těch nejmenších, žadoní o podpis. Než se Martin podepíše více jak stovce dětí, nastane dlouhá doba. On však všem vyhovuje. Milou návštěvu pak bude všem přítomným, ale i těm budoucím školákům, připomínat sova umístěná ve vestubulu školy, kterou Martin Komárek chyšecké škole daroval.

Ten v současné době pracuje jako trenér při tréninkových kempech po celé Evropě. Připravuje národní tým. Účastní se dřevorubeckých závodů v zámoří. Vytváří dřevěné sochy a skulptury převážně motorovou pilou, také pro charitativní účely.

Je pravidelným účastníkem sochařských sympozií nejen v ČR.

"Dřevěný den" na chyšecké škole však musí pokračovat.

Druhý stupeň se přesunuje na Naučnou stezku. Zde je čeká plnění úkolů na pěti připravených stanovištích. Poznávají jednotlivé druhy stromů, dřevin. Odpovídají na testové otázky. Je zde i stanoviště plné vůní a oni je musí rozeznat. Další stanoviště nese název - Znáš květenu v okolí školy? Děti se také musí snažit rozeznat různé druhy šišek.

V dalším průběhu dne se na těchto stanovištích vystřídají i třídy z prvního stupně.

Předtím však poznávají různé stromy, vyplňují pracovní listy, hovoří se stromy a píší reportáže o nich, sdělují přání pro stromy, zapojují se do celoroční hry o stromech.

Starší školáci plní mnoho dalších úkolů, luští lesní rébusy, poznávají stromy v názvech, hrají hry a vytváří sochy z přírodnin.

Středeční "Dřevěný den s Martinem Komárkem" měl svůj smysl, školáci se naučili a poznali mnoho zajímavého a poučného.


Na fotosnímku 7785 Josefa Fuky je Martin Komárek při práci.
Na fotosnímku 7793 Josefa Fuky je sova, jako konečný výrobek Martina Komárka.
Na fotosnímku 7805 Josefa Fuky Martin Komárek podepisuje a podepisuje.
Fotosnímek 7772 - Martin Komárek vstupuje do chyšecké školy.
Fotosnímek 7774 - přivítání bylo upřímné, vlevo vychovatelka Iva Peciválová, Martin Komárek a uč. Josef Vachta
Fotosnímek 7799 - Martin Komárek rozdává dětem bonbóny
Fotosnímek 7806 - Osmáci při poznávání dřevin
Fotosnímek 7807 - testové stanoviště s páťáky
Fotosnímek 7808 - šesťáci určují vůně

 

 

Ods. Mgr.Fuka Josef,39853 Chyšky 113