Gladiátorské souboje

4. 3. 2010
(system)

Čtvrteční vyučování na chyšecké škole začalo neobvyklým způsobem. Místní tělocvična se 4. března 2010 probudila do historické doby starověkého Říma. Oči přítomných školáků nevěděly kam se dříve podívat. Před nimi figurovaly obrazy civilizace vzešlé z města Říma, založeného na Apeninském poloostrově pravděpodobně v 8.stol. př. n.l. Forma vlády Říma se v průběhu staletí proměnila nejprve z králoství na republiku a nakonec v císařství.

Děti sledují vše, co se před jejich očima odvíjí. Je zde Gai Julius Caesar, Brut či první římský císař Augustus. Do samotné historické doby jsou vtaženi i samotní diváci. Ze školáků se stávají římští vojáci se vším všudy. Učí se a poznávají římské válečnictví, hlavně obranu.

Gladiátoři byli zápasníci určeni v Římě pro Gladiátorské hry. Stáli společensky níže než profesionální zápasníci. Stávali se jimi z trestu otroci, dále zajatci, zločinci, lidé odsouzení na smrt nebo k nuceným pracím, a koncem republiky chudí občané najatí za peníze. Gladiátoři byli ubytováni v kasarnách , byli dobře živeni a procházeli příslušným výcvikem. Speciální výcvik probíhal ve zvláštních školách pod vedením učitele.

To vše se dovídají malí posluchači o nejzajímavější části výukového programu, který pro ně připravila umělecká agentura Pernštejni z Pardubic.

Gladiátorské hry byly původně pořádány na fóru, v cirku a od konce republiky v amfiteátru. Byly velmi oblíbené. Umělci z Pardubic předvádějí ukázky z gladiátorských soubojů a žasnou především děvčata. Souboje muž proti muži měly velkolepý ohlas a proti těm skutečným měly velký klad. Nikomu se nic nestalo.

Další část výukového dne na chyšecké škole již proběhla v duchu dnešní doby.

Na fotosnímku 6005 Josefa Fuky je zapojení chyšeckých školáků do římské doby.
Na fotosnímku 6024 Josefa Fuky je ukázka gladiátorského souboje.
Na fotosnímku 6010 Josefa Fuky je ukázka z období Říma.


"OU"
Ods. Mgr.Fuka Josef