Na chyšecké škole proběhla Jablečná slavnost

22. 10. 2010
(system)

Chyšky -  Bylo podzimní středeční dopoledne a 20. říjen měl na chyšecké škole své prazvláštní kouzlo. Není se čemu divit, vždyť se uskutečnila "Jablečná slavnost".
Děti 1.-3. třídy si užívaly sváteční den dosyta. Jejich učitelky, Lenka Pešičková, Alena Málková a Radka Hejcmanová, si pro ně připravily, v rámci svých předmětů, úplně jiný způsob výuky.
Hlavním tématem projektového dne, a tím i jednotlivých vyučovacích hodin, bylo u dětí velmi známé slovo, jablko.
Děti se svými učitelkami zpívaly písně o jablíčkách. Z učebny zněly např. písně "Pod naším okýnkem" či "Koulelo se koulelo". Píseň "Měla babka..." byla spojena nejen s hudebkou, ale i s tancem v rámci tělocviku. Zazněla i píseň "Jablečná".
Co skrývá pohádka "Zimní královna" zjišťovali prvňáci. Četly se jablkové slabiky v rámci českého jazyka. Převyprávěla se pohádka "O jablečném skřítkovi", uskutečnila se dramatizace vzniku jablka. Hovořilo se o stromech v jablečném sadu, jejich proměně, listech, plodech, zdůraznil se i význam jablka pro stravu, jejich zpracování i sklizeň.
V rámci matematiky se počítala jablíčka, uskutečnila se názorná hra.
Děti také pomáhaly při pečení štrůdlu, po ochutnávce zjišťovaly z čeho je ta dobrota. Vyráběly výborné křížaly. Ochutnávaly svá přinesená jablka. Poznávaly ovoce podle hmatu a chuti, ale také ochutnávaly ovoce poslepu.
Vytvářely "Kouzelnou jabloň" v rámci své skupinové práce, kdy skládaly jablečný strom do mozaiky formou stříhání a lepení. Vyráběly se košíčky s jablky. Určovaly také odrůdy a barvy jablek. V programu byla i malba, zapouštění barev podzimu.
V rámci vyhodnocení dne byl vyhlášen "Jablečný král"  i "Jablečná královna", byly předány jablkové medaile.
Na ukončení slavnosti proběhla i "Jablková diskotéka" a všem tuto slavnost bude připomínat výstava pracovních listů či obrazy jablek ve školním vestubulu.
Na fotosnímku 8189 Josefa Fuky jsou prvňáci při ochutnávce upečeného štrůdlu se svou učitelkou Lenkou Pešičkovou.
Na fotosnímku 8194 Josefa Fuky jsou druháci při svém pracovním úkolu.
Na fotosnímku 8202 Josefa Fuky jsou třeťáci se svou učitelkou Radkou Hejcmanovou při krájení a ochutnávce ovoce.
Mgr.Fuka Josef