Chyšecký šesťák jede na celostátní finále literární soutěže Komenský a my

13. 3. 2010
(system)

Fantazie patří vedle vnímání a myšlení k základním poznávacím funkcím člověka. Schopnost spojení reality a představy není u každého lidského jedince stejné. Dětský věk je nakloněn světu fantazie snad nejvíce. Svět fantazie má různé podoby, v dnešní době často inspirované technickými možnostmi. A právě slovo FANTAZIE bylo hlavním tématem pro žáky 6.-9.roč. ZŠ, prvního stupně víceletých gymnázií a odpovídajícím ročníkům ZUŠ v kategorii "B" literárně historické soutěže " Komenský a my ".

Osmý ročník celostátní literárně historické a výtvarné soutěže pro děti a mládež vyhlásilo MŠMT ČR ve spolupráci s Unií Comenius a ZŠ J.Á. Komenského Brandýs nad Orlicí.

Školní kola probíhala v období listopad 2009 až leden 2010. V chyšecké škole uspořádala tuto soutěž učitelka českého jazyka Hana Zemanová. "Celkem se zúčastnilo deset žáků a žákyň", odpovídá učitelka a pokračuje " hlavní téma literární části soutěže neslo název Co pro tebe znamená svět fantazie?"

Do ústředního ( celorepublukového ) kola mohla každá škola poslat maximálně pět prací. Odborná porota pak vybrala nejlepší do ústředního kola. V těchto dnech pak na chyšeckou školu přišel dopis od Miloslava Duška ze ZŠ J.Á. Komenského z Brandýsa na Orlicí tohoto znění :
"Vážení přátelé, s radostí Vám oznamujeme, že Váš žák Martin Krause postoupil do finále celostátní soutěže Komenský a my. "

Od učitelky se dovídáme, že celostátní kolo, včetně vyhlášení výsledků, se uskuteční v Brandýse nad Orlicí ve dnech 24.-26. března 2010. " Proběhne formou vědomostního testu na téma Životní pouť a dílo Jana Ámose Komenského", dodává spokojená vyučující.

Postupující žák, Martin Krause, je úspěšným reprezentantem školy především ve sportovních soutěžích. Nyní však zaznamenal dílčí úspěch v oblasti vědomostní.

Fantazie patří v jeho myšlení do popředí. Na otázku : Jak vznikla Tvoje práce?, odpovídá " Byla to momentální fantazie," a dále dodává " mám velkou radost, že jsem postoupil, neočekával jsem to. Na finále pojedu s mamkou."

Co dodat. Na Martina v Brandýse nad Orlicí čeká i bohatý program. Ten obsahuje návštěvu Pamětní síně J.Á.Komenského, pomník J.Á.K., prohlídku labyrintu, odjezd do Kunvaldu s návštěvou Domku na sboru, bratrské lípy, kulturní vystoupení dětského pěveckého sboru ZŠ, vernisáž vytvarných prací, koncert v kostele i vystoupení mažoretek ZŠ.

Na fotosnímku 6057 Josefa Fuky je úspěšný chyšecký žák Martin Krause se svou prací.
Na fotosnímku 6058 je práce Martina.

Mgr.Fuka Josef