Krajské finále ZŠ a VG v házené dívek na Lokomotivě

29. 4. 2010
Josef Fuka
sport
České Budějovice - Krajské finále ZŠ a VG v házené dívek se uskutečnilo ve

čtvrtek 29. dubna 2010 ve sportovní hale Lokomotivy v Suchém Vrbném v Českých Budějovicích.

Pořadatelem byla KR AŠSK spolu se ZŠ Oskara Nedbala ČB a DDM ČB. Soutěž byla vypsána pro kategorii žákyň 8.-9. roč. ZŠ, tercie a kvarty osmiletých gymnázií, primy a sekundy šestiletých gymnázií, nar. 1996-94. Družstvo tvořilo max. 12 hráček a každá škola mohla vyslat pouze jedno družstvo dívek.

Soutěžilo se podle platných pravidel házené.

Hrálo se systémem "každý s každým".

Družstva obdržela diplom.

Písecko v tomto turnaji zástupovaly "profesionálky" ze ZŠ J.K.Tyla Písek a "amatérky" z vesnické ZŠ Chyšky, ze Strakonicka přijela děvčata ze ZŠ Čelakovského Strakonice a čtvrtým účastníkem byla domácí děvčata ze ZŠ Oskara Nedbala v Českých Budějovicích.

Již před samotným finále bylo jasno, že prvenství vybojují vynikající písecké dívky. Trochu je mohla potrápit děvčata ze Strakonic, o třetí a čtvrté místo měla usilovat českobudějovická a chyšecká děvčata.

Současný systém soutěží v Asociaci školních sportovních klubů je takový, že proti sobě nastupují registrovaní i "ryzí amatéři". A tak za Písek hrálo kompletní družstvo házenkářského oddílu, registrované mělo i strakonické družstvo, děvčata z ČB byla zase volejbalistkami a tak jen Chyšky neměly žádné házenkářky. To však děvčatům z Čertovy hrbatiny nevadilo a snažilo se o co nejlepší výkon. Jejich hra však končila na výborných výkonech soupeřových brankářek a rychlé "trháky" rozhodovaly o jejich porážkách. Přesto se v tomto turnaji hodně přiučily a okoukaly.

A zde jsou jednotlivá utkání krajského finále :

ZŠ Chyšky - ZŠ J.K. Tyla Písek 1:31 ( 0:12 )

V jednoznačném utkání dominovala precizní hra píseckých děvčat. Rychlé trháky rozhodly. Jedinou branku chyšeckých dala Kateřina Pilíková a byla z toho velká radost.

ZŠ Čelakovského Strakonice - ZŠ Oskara Nedbala České Budějovice 11:3 ( 6:1 )
ZŠ Chyšky - ZŠ Oskara Nedbala České Budějovice 2:8 ( 1:4 )

Utkání bylo poměrně vyrovnané. Chyšecké útoky však končily na výborné brankářce soupeře a rychlé trháky rozhodly o vítězství domácích. Branky Chyšek vstřelily Markéta Jakešová a Kateřina Pilíková.

ZŠ J.K. Tyla Písek - ZŠ Čelakovského Strakonice 18:6 ( 9:3 )
ZŠ J.K. Tyla Písek - ZŠ Oskara Nedbala České Budějovice 26:2
ZŠ Chyšky - ZŠ Čelakovského Strakonice 1:19 ( 1:11 )

I v tomto zápase končily střely chyšeckých děvčat na výborné brankářce a trháky soupeřek končily v síti.

Branku Chyšek dala Veronika Vostřáková.

Konečné pořadí krajského finále :

1. ZŠ J.K. Tyla Písek 3 3 0 0 75:9 6 b., 2. ZŠ Čelakovského Strakonice 3 2 0 1 36:22 4 b., 3. ZŠ Oskara Nedbala České Budějovice 3 1 0 2 13:39 2 b., 4. ZŠ Chyšky 3 0 0 3 4:58 0 b.

Na fotosnímku Josefa Fuky je družstvo Chyšek, zleva stojí Markéta Jakešová, Natálie Novotná, Drahomíra Marešová, Veronika Vostřáková, Nikola Zuzáková, Kristýna Lachoutová, Markéta Petrová, zleva sedí Andrea Havlová, Cecílie Mikulandová, brankářka Lenka Kolínová a Kateřina Pilíková

Mgr.Fuka Josef,uč. Tv