Modrá je dobrá aneb Světový den vody v ZŠ Chyšky

22. 3. 2010
(system)

Dne 22. března se od roku 1993  na celém světě  slaví Světový den vody. Spojené národy tento den navrhly oslavovat v roce 1992 v Rio de Janeiru v Brazílii. Důvodem je skutečnost, že na světě více jak miliarda lidí trpí nedostatkem pitné vody. Každý rok nese Světový den vody nějaký podtitul. Letos je to „Čistá voda pro zdravý svět“.

K tomuto významnému svátku se připojila i ZŠ Chyšky.

Vestibulem školy se nesly tóny písně  Modrá je dobrá při slavnostním zahájení projektového dne.  Modří byli nejen žáci, učitelé, ale v modrém přišel v odpoledních hodinách na výuku náboženství i pan děkan, modře bylo prostřeno ve školní jídelně.
Pro žáky bylo připraveno 5 stanovišť tak, aby si uvědomili význam vody.

Vodu vnímali všemi smysly: v bloku Voda a hudba doplňovali názvy písní o vodě, zaposlouchali se do tónů Smetanovy Vltavy a zazpívali si jednoduché písně zahrané na skleničky s vodou . 

V našem pomyslném rybníku   měli žáci 7 pracovišť, na kterých zkoumali život ve vodě, na vodní hladině i kolem vody. Měli možnost pozorovat mikroskopem žábronožku, buchanku, larvu komára i řasu Chlorelu. V miniaturním rybníčku sledovali larvy chrostíků i rostlinky okřehku. Pokusili se alespoň na papíře osídlit organismy mrtvý rybník a vyluštit několik hádanek.

Na stanovišti Vlastnosti vody  byly připraveny pro žáky pokusy, na kterých si všichni ověřili základní vlastnosti vody- hustotu, skupenství, povrchové napětí aj..

A co Voda a člověk? Na tomto stanovišti se zabývali otázkami významu vody pro náš lidský život – pro domácnost, pro sebe samé, obsah vody v organismech. Zdůraznili význam pitného režimu, vysvětlili si dehydrataci. Zároveň  zhlédli na DVD proces samočistění vody a čistění vody v čistírnách.

Rozmanitosti vodních toků se žáci věnovali na stanovišti Voda a její rozšíření. A to vzhledem k povrchu planety, v rámci ČR se zaměřením na náš kraj plný rybníků a řek. Žáci řešili  formou soutěže skupinově zeměpisné úkoly, pracovali s atlasy. Sbírali tak body do tajenky.

Část svých prací z projektového dne žáci vystavili ve vestibulu školy.

Co říci závěrem? MODRÁ JE PROSTĚ DOBRÁ!

Celý projekt navrhla a zorganizovala koordinátora environmentální výchovy Martina Řehořová.