Na chyšecké návsi se rozsvítil vánoční strom

27. 11. 2010
(system)

Chyšky – Sobotní dvacátýsedmý listopadový večer shromáždil většinu chyšeckého obyvatelstva na místní návsi. Nebylo divu, vždyť místní Základní škola Chyšky, Obecní úřad Chyšky a farnost Chyšky je pozvaly na slavnostní koncert a vánoční jarmark u příležitosti rozsvícení vánočního stromu. No, a přestože teploměr ukazoval deset stupňů pod nulou, nikoho ani nenapadlo kňourat, že je mu zima či předčasně zamířit do svého domova. Sněhová nadílka přála Chyšecku a tak sníh pěkně křupal pod nohama. Kdo se podíval do nadcházející noční oblohy mohl obdivovat a zároveň počítat hvězdičky. Opravdu krásný mrazivý večer.

Kolem návsi se rozmístily chyšecké děti a na jejich stolech bylo k vidění množství nádherných vánočních výrobků, které lákaly nejen k nakouknutí, ale i k prodeji. Slavnostní večer sice ještě oficiálně nebyl zahájen, ale vánoční jarmark šuměl. Prodávalo se o sto šest, výrobky šly na odbyt, děti byly spokojené. Mezi přítomnými nebyly jenom děti, ale i jejich rodiče, babičky, dědečkové se svými vnoučaty. Atmosféru nadcházejícího slavnostního večera dokreslovali i místní hasiči se svou technikou, člověk totiž nikdy neví.

Ale to už zaznívají vánoční tóny pastýřů a celá náves začne tleskat. Slavnostními vánočními tóny byl včer zahájen.

S uvítacími slovy přichází k mikrofónu ředitelka místní základní školy Jana Korandová a všem přeje nádherný večer při poslechu krásných písniček jak těch současných tak i minulých žákyň.

Po jejích slovech přichází k mikrofónu starosta obce Miroslav Maksa a v neposlední řadě i děkan Jakub Berka. Oba přivítali zaplněnou náves slovy, která musela v předvánočním období dojmout i toho nejotrlejšího človíčka.
Vzápětí se rozsvěcuje nádherně rostlý vánoční strom a zraky všech na něm spočinou.

Těžko popsat nastávající slavnostní chvíle. Na provizorní pódium přichází úspěšné školní pěvecké trio Anna Pichová, Cecílie Vaverková a Jana Křížková, doprovází je starší sestra Janičky, Marie Křížková. Jejich nádherné hlasy znějí návsí a odměnou je jim zasloužený potlesk promrzlých.

Ovace sklízí i ti mladší z prvního stupně, jejich hlásky naznačily, že se chyšecká škola nemusí bát o budoucnost kvalitních zpěvaček, ale i zpěváků. Mezi přítomnými totiž zpíval i jediný chlapec, čtvrťák Vítek Průša.

Půlhodinový pěvecký program završelo kvarteto nádherných dospívajících dívek Tereza Maksová, Ilona Dvořáková, Pavlína Stiborová a Lenka Stiborová s doprovodem Marušky Křížkové. Své pěvecké vystoupení bývalé žákyně chyšecké školy zakončily nádhernou písní z repertoáru milevské skupiny Fantom.

Z úst ředitelky školy zaznívají slova poděkování pro všechny, kteří se na zdařilém slavnostním večeru podíleli a zároveň pozvala zaplněnou náves k občerstvení, které připravily kuchařky chyšecké školy. Pro plnoleté se nabízel svařák s vánočkou, pro nedospělé teplý čaj. Všem to přišlo vhod. Není se co divit, vždyť rtuť teploměru klesala hluboko pod nulu.

Zraky všech se upnuly i na betlém pod rozsvíceným vánočním stromem. Vkusně zhotovéné ovečky, bylo jich třináct, i jesličky nikomu neunikly. Poděkování za myšlenku i realizaci betléma patří vychovatelce Ivaně Peciválové, provozním Jaruškám i technicky zdatnému učiteli Josefu Vachtovi.

Za zvuků chyšeckých pastýřů se chyšecká náves pomalu vyprazňovala, na večerní obloze přibývaly hvězdičky a kroky všech směřovaly zasněženými ulicemi do teplých a útulných domovů.

Na fotosnímku 8605 Josefa Fuky je záběr na vánoční jarmark.
Na fotosnímku 8611 Josefa Fuky jsou pastýři Kudrna a Novák.
Na fotosnímku 8620 Josefa Fuky je kvarteto bývalých chyšeckých žákyň při svém vystoupení, zleva: Tereza Maksová, Ilona Dvořáková, Pavlína Stiborová a Lenka Stiborová.
Na fotosnímku 8613 Josefa Fuky je rozsvícený vánoční stromek na chyšecké návsi.


Ods. Mgr.Fuka Josef, 39853 Chyšky 113