Komenský a my

2. 4. 2010
(system)

Brandýs nad Orlicí - Fantazie patří vedle vnímání a myšlení k základním poznávacím funkcím člověka. Schopnost spojení reality a představy není u každého lidského jedince stejné. Dětský věk je nakloněn světu fantazie snad nejvíce.

Svět fantazie má různé podoby, v dnešní době často inspirované technickými možnostmi.

A právě slovo FANTAZIE bylo hlavním tématem pro žáky 6.-9.roč. ZŠ, prvního stupně víceletých gymnázií a odpovídajícím ročníkům ZUŠ v kategorii "B" literárně historické soutěže " Komenský a my ".

Osmý ročník celostátní literárně historické a výtvarné soutěže pro děti a mládež vyhlásilo MŠMT ČR ve spolupráci s Unií Comenius a ZŠ J.Á. Komenského Brandýs nad Orlicí.

Školní kola probíhala v období listopad 2009 až leden 2010.

Celostátní kolo, včetně vyhlášení výsledků, se uskutečnilo v Brandýse nad Orlicí ve dnech 24.-26. března 2010.

Proběhlo formou vědomostního testu na téma Životní pouť a dílo Jana Ámose Komenského.

Do tohoto finále se také probojoval žák šesté třídy ZŠ Chyšky, Martin Krause.

"Na finále jsem jel se svými rodiči.", říká úspěšný žák a dále dodává "Test byl těžký, ale jinak se mi líbilo."

Co dodat. Na Martina v Brandýse nad Orlicí čekal i bohatý program. Ten obsahoval návštěvu Pamětní síně J.Á.Komenského, pomník J.Á.K., prohlídku labyrintu, odjezd do Kunvaldu s návštěvou Domku na sboru, bratrské lípy, kulturní vystoupení dětského pěveckého sboru ZŠ, vernisáž vytvarných prací, koncert v kostele i vystoupení mažoretek ZŠ.

Ještě si nám neřekl jak si dopadl? " Pořadatelé vyhlašovaly pouze první tři v každé kategorii a udělovaly čestná uznání. Mezi nimi jsem nebyl.", odpověděl nám Martin.

Do celostátního finále poslalo své práce 572 soutěžících a soutěže se zúčastnilo celkem 146 škol. Mezi vybranými účastníky celostátního finále byl i chyšecký žák. Dle výsledkové listiny se umístil v kategorii "B" na 15. místě,

"OU"
Ods. Mgr.Fuka Josef,39853 Chyšky 113