V Chyškách proběhl den naruby

28. 3. 2010
(system)

Páteční ráno mělo v chyšecké škole zvláštní kouzlo. Předcházelo mu několikadenní myšlenkové "soustředění" deváťáků. V jejich mozcích se honily takové otázky jako : "Zvládnu to ? ", "Budu dobrý, nebo se mi vysvějí? ", " Co mi řekne brácha ? ", " Jak mě budou hodnotit ? "

O co vlastně šlo? Deváťáci si 26. března vyměnili role s učiteli. No, jenom s některými. První a druhou vyučovací hodinu se celkem devět "začínajících" učitelů a učitelek rozprchlo do tříd I.stupně. Překvapené oči prvostupňových žáčků. To byl jejich první dojem. Postavili se za katedru a podle rozvrhu začali své první učitelské krůčky. Na někoho připadla matematika, jiný měl angličtinu. Zkoušeli, rozdávali známky, hodnotili, kárali, napomínali a samozřejmě i chválili. Vyučovací hodina má 45 minut. Někomu to uteklo, jinému se to zdálo nekonečné.

Den naruby. Tak se nazýval páteční den. Chyšečtí si podobnou akci vyzkoušeli už v loňském roce. Ke dni učitelů chtěli vyučující školy starším dětem přiblížit svou práci, aby na vlastní kůži poznaly, co toto povolání obnáší. A to už jsme na závěrečném vyhodnocení.

"Všichni se pěkně na to připravili", slyšíme z úst ředitelky školy. " Přistoupili k tomu zodpovědně", dodává.

Vedení školy před všemi žáky pak oceňuje ty nejlepší a předává jim certifikát o jejich úspěšném "učitelování".

Den naruby se vydařil. Vlastně jen část. Potom se už opět učilo "normálně".

Na fotosnímku 6215 Josefa Fuky jsou začínající učitelé - zleva : Michal Neuschel, Martin Holík, Barbora Petříková, Drahomíra Marešová, Lenka Kolínová, Lucie Čapková, Petra Poslušná, Markéta Jakešová a Natálie Novotná.
Na fotosnímku 6216 Josefa Fuky hovoří s dětmi ředitelka školy Jana Korandová o významu Jana Ámose Komenského.
Na fotosnímku 6220 Josefa Fuky oceňuje ředitelka školy Jana Korandová nejlepší učitelku ve 3.třídě Drahomíru Marešovou.

Mgr.Fuka Josef