Zeměpisný den

25. 5. 2010
(system)

Chyšky - Úterní dopoledne, 25. května 2010, bylo na chyšecké základní škole věnováno naší vlasti. Uskutečnil se zeměpisný den s názvem "Poznej svou vlast".

Hlavními aktéry celého dopoledne byli žáci a žákyně nejvyššího ročníku. Ti si připravili pro ostatní třídy zajímavý program. Obsahoval historii naší vlasti, hlavní město Prahu, přírodní poměry a hospodářské poměry Česka.

Osm tříd se rozdělilo do čtyř skupin a úspěšně absolvovalo pečlivě připravený program deváťáků, pojatý zábavnou formou.

S historií naší vlasti se žáci a žákyně seznamovali pod slunečními paprsky na školním hřišti. Velká Morava, Sámo, Cyril a Metoděj, ale i období 1. či 2. světové války, současnost i nadcházející volby do PS. To vše, a mnohem víc, defilovalo v myšlenkách dětí. Samozřejmě, že v závěru přišla i zábavná forma prověrky a také sladká odměna.

Kulturní a historické zajímavosti našeho hlavního města "vstřebávali" promítáním a prověřovali soutěživou formou AZ kvízu mezi jednotlivými třídami. Aktivita byla znát, odměnou byly sladkosti.

Velice zajímavým tématem byly i přírodní podmínky naší vlasti i se zmínkou aktuálních povodní. Zeměpisné pojmy Vltava, Labe, Šumava či Krkonoše jsou všeobecně známé. V průběhu pětačtyřiceti minut však bylo zeměpisných i vlastivědných pojmů "požehnaně". Soutěživou formou se vše zvládlo.

Průmysl, zemědělství, nerostné zdroje je bližší spíše chlapcům. Ti si své téma připravili a zorganizovali v tělocvičně. Mapy průmyslu, zemědělství, ukázky nerostů, to vše lemovalo tělovýchovné a sportovní prostory.

Žáci 9.třídy zjistili, že není lehké udržet pozornost celého kolektivu po celou dobu svého výstupu, znát byla i únava.

Nejlépe to vystihují slova Martina: "Pěkně mě bolí nohy.", po skončení projektového dne.

Závěrečná slova deváťáků : "Doufáme, že tento den se žákům líbil."

Nutno dodat, ano, líbil se.

Na fotosnímku 6699 Josefa Fuky jsou žákyně 9.třídy Barbora Petříková, Drahomíra Marešová a Andrea Havlová , které seznamují žáky 3.a 4.tř. s historií ČR.

Na fotosnímku 6703 žákyně 8.třídy - zleva Markéta Petrová, Kateřina Pilíková a žáci 7.třídy - zleva Vojtěch Chochole a Ladislav Mašek - řeší úkol z vodstva ČR.

Na fotosnímku 6702 je vlevo u mapy žák 6.tř. Vít Strouhal při jednom z úkolů hospodářství ČR.

"OU"

Ods. Mgr.Fuka Josef,uč. zeměpisu