Chyšecké děti připravily Vánoční akademii

20. 12. 2011
(system)

Chyšky,kulturní dům - Úterní večer, 20.prosince 2011, byl mrazivý, na jasné, večerní obloze byly rozsety spousty hvězdiček a kroky místních obyvatel svěřovaly do místního kulturního domu. V samotném chyšeckém kulturním stánku však bylo příjemně, vytopený sál se zaplnil do posledního místečka. Úderem 18 hodiny začala v chyšeckém kulturáku Vánoční akademie, kterou pro své rodiče, prarodiče, ale i další zájemce připravili děti a vyučující místní základní školy.
"Dobrý večer. Dobrý večer, dámy a pánové. Dobrý večer milí rodiče a prarodiče. Vítáme Vás na naší Vánoční akademii."
Těmito slovy vítají všechny přítomné žákyně deváté třídy Nina Bardová a Dominika Trpková, které uvádějí celou večerní akademii.
"Na úvod Vás přivítají děvčata ze 7. třídy s krásnou vánoční písní Václava Neckáře - Půlnoční. Přejeme příjemnou zábavu."
A opravdu. Nádherná vánoční píseň zní chyšeckým kulturákem z úst Anny Pintové, Celestiny Vaverkové a Jany Křížkové. Úspěšné pěvecké trio je již známé a svým zpěvem získávají zaplněný sál. Skvělý úvod.
"Druhým bodem programu je Talentmánie. Ve čtvrtek 24. listopadu se v naší základní škole uskutečnilo školní kolo této soutěže. Ti nejlepší z nejlepších vám dnes předvedou svůj talent. Těšte se. Po vystoupení všech 14 zúčastněných bude pětiminutová přestávka, abyste mohli vybrat toho nejlepšíhi a dát hlas svému favoritovi. Hlasovací lístky najdete u vstupu, kde určitě najdete i něco na psaní. První se představí zpěvák z první třídy Jiří Jindra."
Sebevědomý prvňáček svým zpěvem zahajuje celou Talentmánii. Po svém vystoupení sklízí velký potlesk.
"Další pěvecké vystoupení je v podání Adama Řehoře z první třídy."
Podobně jako jeho spolužák, tak i Adam po svém vystoupení roztleskal přítomné rodiče a hosty.
"Na flétnu nám ukáže svů talent Stela Fridrichová."
Žákyně ze druhé třídy svou hru na flétnu doprovází i příjemným zpěvem.
"Nyní se představí taneční skupina Super holky, a je ze druhé třídy."
Superholky nadchly obecenstvo svým tanečním projevem. Vystoupení Alžběty Kozojedové, Stely Fridrichové, Moniky Melkesové, Natálie Miňhové a Terezy Kváčové se líbilo.
"Nemáme jen taneční skupiny, ale i hudební. Ze třetí třídy přichází skupina Veselé vločky."
Po druhé třídě předvádí své umění kytaristka Veronika Vošahlíková se svými spolužáky Violou Zemanovou, Petrem Šimáekm, Adélou Votrubovou a Vlastou Jindrovou.
"Skladbu na housle si připravila Vlasta Jindrová ze třetí třídy."
V další části programu Talentmánie zní sálem housle v podání Vlasty a potlesk je pořádně silný.
"Do zvuků flétny se zaposloucháme v podání Adama Fridricha ze čtvrté třídy."
Flétna již zněla sálem v podání Stely, sestry Adama. Nyní svůj talent při hře na flétnu předvádí samotný Adam.
"Tomáš Koudelka si připravil hru na harmoniku."
Na židli usedá další čtvrťák a všichni musí uznat, na harmoniku už umí dost. Podle síly potlesku, možný aspirant na vítězství. Uvidíme.
"Za zvuků hudby nám nyní předvede svůj tanec žákyně čtvrté třídy Kateřina Bolková."
Hudební a pěvecké produkce střídá taneční kreace. V podání Kateřiny je patrný výborný pohybový rozsah.
"Připravenou sestavu ukáže Trio Sokolíků."
Hudba zní i při tzv. "Sokolském cvičení" trojice páťáků. Václav Strouhal, Jiří Pešička a Ondřej Pinta měli své cvičení v "malíčku".
"Na řadu přichází hudební skupina Musik klub."
O přízeň přítomných rodičů se ucházejí i žáci a žákyně II.stupně. Šesťačka Tereza Kroužková hraje na kytaru, její spolužákyně Monika Chocholová na varhany a zpěvem je doprovázejí jejich spolužačky Kateřina Štvánová a Kateřina Chocholová.
Po tomto vystoupení nastupuje se svou písní opět třeťačka Vlasta Jindrová. Vysoké tóny zvládla a obecenstvo je spokojené.
"Diabolo show nám bude prezentovat hlavní pořadatel naší soutěže Martin Krause, žák osmé třídy."
Přítomné děti začínají bouřit. Na své vystoupení totiž nastupuje autor Talentmánie. Bude žonglovat s diabolem. Opravdu velmi náročný bod programu. Na generálce podal skvělý výkon. Po skončení však není Martin se svým výkonem spokojen. Diváci však tleskají, aplaudují a mnozí ho favorizují na celkové prvenství.
"Rovněž z osmé třídy se vám představí Dancing girls."
Svou netradiční taneční produkci předvedly Gabriela Kopencová a Anna Průšová. Opravdu skvělá podívaná, nádherné provedení a skloubení krásy, hudby a pohybu. Můj hlavní favorit v soutěži.
"Jako poslední číslo vystoupení uvidíme Zumbu z první a sedmé třídy."
No, a závěrečné vystoupení Talentmánie bylo v rytmu zumby. Cvičení předvedly sedmačky Anna Pintová a Celestina Vaverková se svým doprovodem malých prvňáčků. Rytmické vystoupení patřilo mezi úspěšné, možná i aspirující na stupně vítězů.
"Následuje pětiminutová přestávka, kdy můžete opět vybírat toho nejlepšího a dát mu svůj hlas. V průběhu divadelního představení už hlasy nepřijímáme. Na závěr bude vyhlášen vítěz celé soutěže."
Touto výzvou konferenciérky večera vyzývají všechny přítomné rodiče a prarodiče k hlasování.
Přestávka končí, hlasy jsou rozdány a program Vánoční akademie vstupuje do hlavního večerního programového bodu.
"Už od října se divadelní kroužek připravuje na vystoupení s pohádkou "Z pekla štěstí" pod vedením ředitelky školy Jany Korandové a učitelky Lenky pešičkové. Pohádka není taková, jakou ji znáte z televize, ale to už brzy sami poznáte."
Dva měsíce na přípravu tak obtížné divadelní pohádky se mi zdají málo.
Obsazení hlavních rolí je skvělé: v roli Kulihráška sedmačka Celestina Vaverková, dvojroli českého Honzi a lucifera představuje teprve páťák Vítek Průša, staré čerty hrají, devíťačka Dominika Trpková je Biliár a sedmačka Anna Průšová je Zachariáš, královnou v pohádce je Anežka Řehořová ze sedmičky a princeznou Markétkou další sedmačka Jana Křížková, v roli baby, staré čertice, je opět sedmačka Lucie Dvořáková. V dalších rolích malých i velkých čertů či čertic jsou jak prvňáčci tak i zástupci vyšších ročníků.
Ano, věřím jim. Vystoupení určitě bude na úrovni.
Hned v úvodu pohádky mě fascinuje poměrně dlouhý monolog Kulihráška, Celestina je hotová herečka. To však není vše, na scénu vstupuje opravdový český Honza, sice truchu menší postavy, ale úžasný v projevu, na jevišti je jako doma. Děj pohádky se odehrává většinou v pekle a tak není divu, že hlavními postavami jsou zde staří čerti Biliár a Zachariáš v podání hotových hereček. Skvělé výrazové prostředky jsou doprovázeny humornými slovními hříčkami, které dovedou přítomní ocenit potleskem. Každé peklo má své lucifera, tak tomu je i v této pohádce. Pekelnou zápletku pro diváky připravují Honza s Kulihráškem, svým umem zachraňují princeznu Markétku před samotným peklem, kterému ji upsala sama královna, vítězí nad samotným luciferem, jeho babou a získávají celou čertovskou skupinu na svou stranu.
Téměř devadesátiminutová pohádka skončila a mladí herci sklízí zasloužené ovace publika. Opravdu zasloužené. Představitelé jednotlivých rolí byli skvělí, líbili se a zvládli vše na výbornou.
A to již na pódium vystupuje ředitelka školy a přítomné seznamuje s výsledkem hlasování v Talentmánii.
"Hlasování bylo velmi těsné, ale vítězem se stává Diabolo show v podání Martina Krause."
Vítěz, a představitel myšlenky uspořádat Talentmánii, září a po zásluze sklízí potlesk publika za celkové vítězství.
Jen tak mimochodem, druhý prý byl harmonikář Tomáš Koudelka a třetí cvičení Zumba v podání sedmaček a prvňáčků.
V samotném závěru pak z úst devíťaček Niny a Dominiky zní: " Přejeme vám veselé Vánoce, hodně zdraví a spokojenosti a celý šťastný NOVÝ ROK. Nashledanou v roce 2012."
"OU"
Na fotosnímku 2191 Josefa Fuky je vítěz Talentmánie Martin Krause se svým vystoupením Diabolo show.
Na fotosnímku 2194 Josefa Fuky jsou při cvičení Dancing Girls (zleva Anna Průšová a Gabriela Kopencová).
Na fotosnímku 2219 Josefa Fuky je pohled do pekla z pohádky "Z pekla štěstí".
Ods. Mgr.Fuka Josef,39853 Chyšky 113

 

fotogalerie byla smazána