Chyšecké sedmáky vyučovala Gejša

21. 1. 2011
(system)

Chyšky,ZŠ - V uplynulém období letošního školního roku překvapovala učitelka zeměpisu Hana Vošahlíková své sedmáky při vyučovacích hodinách různými převleky. Vyučovala již jako hokejista NHL, indiánka či mexičanka. Při poslední hodině zeměpisu však svou učitelku naopak překvapili sedmáci. Při vstupu do třídy, v převleku kovboje, se zarazila, v lavicích seděli samí sportovci. To tedy vše se uskutečnilo.
Je čtvrtek 20. ledna a za okny chyšecké školy je bílá krajina. Sedmáci se připravují na zeměpisnou výuku, když tu do jejich třídy vejde "gejša", alias jejich učitelka.
"Gejša" pochází ze slova "gej", tj. "umění", a "sha", které znamená "přítomnost" ( ve smyslu bytí ) nebo také "společnost" ( ve smyslu doprovodu ). Jde tedy o přítomnost umění, doprovod umělkyně. Často se také jedná o krásnou a inteligentní ženu, jejímž hlavním posláním je bavit muže. Má za úkol bavit ve společnosti tancem, zpěvem či jiným uměním.
V našem případě se do sedmé třídy dostavila s posláním přiblížit dětem svou zemi, tedy zemi vycházejícího slunce-Japonsko.
Sympatická "gejša" také přinesla jídelní hůlky. Ty japonské jsou kratší a subtilnější. Jejich používání v Japonsku je spojeno s řadou omezení a i o nich se hovořilo.
Jako módní doplněk měla "gejša" i vějíř, který ji sloužil k víření vzduchu a tím i k ochlazování v útulné a vyhřáté učebně.
Sedmáci se tak o Japonsku učili názorně a se zájmem.
"OU"

Na fotosnímku 9217 Josefa Fuky je gejša u mapy.
Na fotosnímku 9218 Josefa Fuky se gejša zdraví s dětmi-
Na fotosnímku 9219 Josefa Fuky ukazuje žák Rostislav Januš, kde leží země vycházejícího slunce.
Ods. Mgr.Fuka Josef, 39853 Chyšky 113