Energie pro budoucnost

25. 10. 2011
Karolina Tvrdíková
ekoškola

Chyšky - V ůterý 25. října 2011 se v Chyškách na místní základní škole uskutečnila beseda pro žáky 7.-9. třídy pod názvem "Energie pro budoucnost".
Lektorem byl Pavel Vlček z Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí (OIŽP), jinak učitel ze Střední elektrotechnické průmyslové školy a Pedagogické fakulty v Českých Budějovicích.
V odpolední besedě děti seznámil s energetickou problematikou v současném světě a především u nás, v ČR. Nastínil smysl OIŽP, která se zabývá energii, konkrétně jadernou se zaměřením na JETE Temelín.
Nastínil fakt, že 440 atomových reaktorů vyrobí pouze 14 % elektřiny, tj. 2,5 % energie planety, většina z nich je v procesu cca 25 let.
Připomenul i nedávnou katastrofu v Japonsku spojenou s jadernou elektrárnou Fukushima, i ten fakt, že v letošním roce sousední Německo uzavřelo asi osm jaderných elektráren.
Také se zmínil o tom, že např. Itálie, Portugalsko, Norsko, Polsko, ... nemají žádnou jadernou elektrárnu, i když v současné době např. o výstavbě uvažuje sousední Polsko.
V dalším průběhu besedy byly dětem předány i další informace v souvislosti s energetikou, které jistě školáci uplatní při hodinách některých předmětů.
Na fotosnímku Josefa Fuky je lektor Pavel Vlček při svém výkladu o energetice.


"OU"
Ods. Mgr.Fuka Josef, 39853 Chyšky 113

 

fotogalerie byla smazána