Jindřich Zdík - život je od Boha

14. 6. 2011
(system)

Chyšky - Koncem školního roku ( 14.6.2011) se na ZŠ v Chyškách uskutečnila beseda s vojenským kaplanem. Byl jím Miroslav Jordánek, vojenský kaplan v afghánské provincii Lágor, který zpovídá věřící. Své řádové jméno Jindřich Zdík přijal po muži, který uvedl premonstráty do Čech. Vyučil se kdysi tělocvikářem, nyní, po teologickém studiu, byl duchovním českých vojáků ve východoafghánském Lógaru.
Jeho úchvatné vyprávění o pobytu v dalekém Afghánistánu, i jeho snímky z této země, upoutaly chyšecké děti.
Děti se dovídají, že má osobní zbraň, ale nenosí ji. Pokud by ovšem byl při výjezdu bezprostředně ohrožen, považuje nejen za právo, ale i povinnost, bránit svůj život, který jak říká: "Je od Boha".
Vypráví o nádherné přírodě, přátelství, radosti, vybavuje si své zážitky,..., ale i o smutku a nebezpečí. Tak nějak popisuje Afghánistán ve své přednášce. Nejprve seznamuje přítomné děti se základními informacemi o Afghánistánu. Děti se dovídají, že je to stát větší než Francie, jsou zde obrovské rozdíly mezi jednotlivými provinciemi. Ve velkých městech jsou klasické obchody , ale vzdálenější horské provincie skrývají vesnice, které nikdo nenavštívil třeba už deset let, a tak jsou místní občané překvapeni změnou politické situace. Hovoří o tom, že úkolem českého kontingetu je pomáhat v rozvoji infrastruktury v Afghánistánu.
Sám se již zúčastnil dvou afghánských misí, první byla v horské oblasti a druhá v bohatší části, v provincii Lógar.
Vypráví o tom, že cestování po afghánských horách je zajímavé, ale velmi nebezpečné.
A jak říká: "Cesty jsou úzké, rozbité a po dešti často zmizí. Může je přetnout rozvodněná řeka nebo lavina kamení."
O jedné takové lavině vypráví dětem: "Zmíněná lavina způsobila tragickou událost při misi. Při vytahování auta z propasti se utrhla lavina kamení a zasypala dva vojáky. Jeden zemřel, a druhého lavina vláčila stovky metrů do ledové řeky. Těžce zraněný se dostal na balvan a tam čekal 12 hodin na pomoc."
Z jeho úst děti slyšely i mnoho dalších informací i poutavá vypravování o svých misích.
Odměnou chyšeckých dětí, pro vojenského kaplana, pak byl dlouhotrvající potlesk.
Na fotosnímcích 0524 a 0525 je vojenský kaplan Jindřich Zdík.
"OU"
Ods. Mgr.Fuka Josef, 39853 Chyšky 113

 

fotogalerie byla smazána