Mezinárodní den ptactva splnil očekávání

1. 4. 2011
Karolina Tvrdíková
ekoškola

Chyšky - V pátek 1. dubna se na chyšecké škole uskutečnil projektový den pod názvem "Mezinárodní den ptactva". Příprava na tento zvláštní den však začala již několik dní předtím. Zástupci jednotlivých tříd si vylosovali jednoho zástupce z ptáčí říše. A tak se stalo, že první třída si vylosovala kukačku obecnou, druháci slavíka obecného, třetí třída orla mořského, čtvrťáci racka chechtavého, pátá třída vrabce domácího, šestka měla na vytaženém lístečku napsáno skorec vodní, sedmáci skřivan polní, osmáci strnad obecný a deváťáci rorýs obecný. Čas do aprílového dne pak využili všichni žáci k pilné přípravě, kdy vyhledávali z dostupné literatury vše o svém vylosovaném ptačím zástupci. V uvedený den pak děti malováním, psaním či nalepováním vypracovaly "živé" obrazy svých ptačích zástupců.
Páteční aprílový den byl zatažený, podmračený a hned ráno začalo pršet. Ve vestubulu chyšecké školy však je teplo, pohoda a příjemná atmosféra. Vedení školy, a učitelka Radka Hejcmanová, vítají mezi dětmi dva ornitology ze ZO ČSOP Sezimovo Ústí. Mladší z nich, Josef Jahelka pracuje na vodním hospodářství odboru životního prostředí Městského úřadu v Táboře a jeho "učitel" František Vališ z Chýnova.
Oba ornitologové, ještě před vstupem do chyšecké školy, připravili před budovou sítě na odchyt ptáků.
Z úvodního přivítání, kdy se děti dovídají o jejich práci, jeden či druhý odbíhají ven. Není divu. Do odchytových sítí se totiž začínají chytat ptáčci-sýkorka koňadra, zvonohlík zahradní, zvonek,...
Ti pak putují do školy a oba ornitologové předvádějí dětem veškerou práci při jejich kroužkování. Po nezbytném kroužkování jsou pak odchycení ptáčci opět pouštěni do volné přírody.
V programu se děti střídají.
Na přednášce, s projekcí nejvýznamnějších ptáků, kterou vede Josef Jahelka, jsou vtaženi do tajů ptačí říše.
Při vycházce, s pozorováním ptáků přímo ve volné přírodě, s Františkem Vališem, děti poznávají např. třetího nejkvalitnějšího pěvce drozda zpěvného, nejmenšího našeho ptáčka budníčka menšího či vrabce.
Vysoko nad krajinou se vznáší velký pták. Ornitolog Vališ bere dalekohled a dětem sděluje, že jde o orla mořského.
Počasí se umoudřilo, sluníčko svítí a děti v překrásné chyšecké přírodě poznávají ptačí říši nejen zrakem, ale i svým sluchem.
Program ptačího dne pomalu končí. Je tu však ještě poznávačka, soutěž pro zástupce jednotlivých tříd.
Při závěrečném vyhodnocení zástupci jednotlivých tříd seznamují děti se svým vylosovaným zástupcem z ptačí říše a společně vytvořené "živé" obrazy jsou vystaveny ve školním vestubulu.
Z úst učitelky Karoliny Tvrdíkové zní jména nejlepších v poznávací soutěži.
V kategorii I.st. vyhrává Jiří Pešička, druhý je Vítek Průša, oba ze 4.třídy a třetí je Vítek Kolář ze 3.třídy.
Na II.st. byla nejlepší Veronika Vostřáková z devítky, druhý byl šesťák Filip Procházka a o třetí místo se podělili Anna Pintová ze šestky a Miloslav Louda z devítky. Všichni jmenovaní převzali z rukou ředitelky školy Jany Korandové krásné diplomy.
Den ptactva se v Chyškách vydařil a děti se nyní jistě budou dívat na ptačí říši z jiného pohledu. Je to potřeba.
"OU"
Na fotosnímku 9833 Josefa Fuky ornitolog Josef Jahelka ukazuje dětem prvního odchyceného ptáčka, v pozadí František vališ.
Na fotosnímku 9855 Josefa Fuky je uprostřed František Vališ s dětmi I.st. na vycházce v přírodě.
Na fotosnímku 9858 Josefa Fuky jsou třeťáci se svou třídní učitelkou Radkou Hejcmanovou a vytvořeným obrazem orla mořského.
Na fotosnímku 9865 Josefa Fuky je nejlepší trojice I.st. z poznávací soutěže, zleva: třetí Vítek Kolář, vítěz Jiří Pešička a druhý Vítek Průša.
Ods. Mgr. Fuka Josef, 39853 Chyšky 113

 

 

fotogalerie byla smazána