Na chyšecké návsi se rozsvítil vánoční strom

26. 11. 2011
(system)

Chyšky - Sobotní, dvacátýšestý, listopadový večer shromáždil většinu chyšeckého obyvatelstva na místní návsi. Nebylo divu, vždyť místní Základní škola Chyšky, Obecní úřad Chyšky a farnost Chyšky je pozvaly na slavnostní koncert a vánoční jarmark u příležitosti rozsvícení vánočního stromu. No, a přestože teploměr ukazoval kolem nuly, vál nepříjemný studený větřík, nikoho ani nenapadlo kňourat, že je mu zima či předčasně zamířit do svého domova. Po sněhové nadílce, která přála Chyšecku při loňském jarmarku, letos nebylo ani stopy. Kdo se podíval do nadcházející noční oblohy mohl obdivovat a zároveň počítat hvězdičky. Opravdu krásný podzimní večer.
Kolem návsi se rozmístily chyšecké děti a na jejich stolech bylo k vidění množství nádherných vánočních výrobků, které lákaly nejen k nakouknutí, ale i k prodeji.
Slavnostní večer sice ještě oficiálně nebyl zahájen, ale vánoční jarmark šuměl. Prodávalo se o sto šest, výrobky šly na odbyt, děti byly spokojené. Mezi přítomnými nebyly jenom děti, ale i jejich rodiče, babičky, dědečkové se svými vnoučaty. Atmosféru nadcházejícího slavnostního večera dokreslovali i místní hasiči se svou technikou, člověk totiž nikdy neví.
Ale to už zaznívají vánoční tóny pastýřů a celá náves začne tleskat.
Slavnostními vánočními tóny byl večer zahájen.
S uvítacími slovy přichází k mikrofónu ředitelka místní základní školy Jana Korandová a všem přeje nádherný večer při poslechu krásných písniček jak těch současných tak i minulých žákyň.
Po jejích slovech přichází k mikrofónu starosta obce Miroslav Maksa a v neposlední řadě i děkan Jindřich Zdík. Oba přivítali
zaplněnou náves slovy, která musela v předvánočním období dojmout i toho nejotrlejšího človíčka. Vzápětí se rozsvěcuje nádherně rostlý vánoční strom a zraky všech na něm spočinou.
Těžko popsat nastávající slavnostní chvíle.
Na provizorní pódium přichází děti z prvního stupně místní základní školy a jejich kulturní příspěvek se všem musel líbit. Vystoupení těch nejmenším pkračovalo úspěšným školním pěveckým triem Anna Pichová, Cecílie Vaverková a Jana Křížková. Doprovázela je starší sestra Janičky, Marie Křížková. Jejich nádherné hlasy znějí návsí a odměnou je jim zasloužený potlesk promrzlých.
Z úst ředitelky školy zaznívají slova poděkování pro všechny, kteří se na zdařilém slavnostním večeru podíleli a zároveň pozvala zaplněnou náves k občerstvení, které připravily kuchařky chyšecké školy. Pro plnoleté se nabízel svařák s vánočkou, pro nedospělé teplý čaj. Všem to přišlo vhod. Není se co divit, vždyť rtuť teploměru klesala k nule.
Zraky všech se upnuly i na betlém pod rozsvíceným vánočním stromem. Vkusně zhotovéné ovečky, i jesličky, nikomu neunikly. Poděkování za myšlenku i realizaci betléma patří vychovatelce Ivaně Peciválové, provozním Jaruškám i technicky zdatnému učiteli Josefu Vachtovi.
Za zvuků chyšeckých pastýřů se chyšecká náves pomalu vyprazdňovala, na večerní obloze přibývaly hvězdičky a kroky všech směřovaly do teplých a útulných domovů.
"OU"
Na fotosnímku 1924 Josefa Fuky je záběr na chyšecký vánoční jarmark.
Na fotosnímku 1925 Josefa Fuky jsou zleva: pastýři Josef Kudrna a Novák, starosta Miroslav Maksa a ředitelka školy Jana Korandová.
Na fotosnímku 1922 Josefa Fuky jsou chyšecké jesličky.
Na fotosnímku 1935 Josefa Fuky jsou zpěvačky, zleva: Marie Křížková, Celestina Vaverková, Anna Pintová a Jana Křížková .
Ods. Mgr.Fuka Josef, 39853 Chyšky 113

 

fotogalerie byla smazána