Školní výlet na Čertově hrbatine

9. 6. 2011
(system)

Chyšky - Chlistov - Businy - Ounuz - Cunkov - Alenina Lhota - Monínec.
Závěr každého školního roku je ve znamení školních výletů. Svůj školní výlet již uskutečnili žáci a žákyně 4.tř. ZŠ v Chyškách. Po noční bouřce a vydatném dešti se Chyšecko probudilo do čtvrtečního 9. června. Za poměrně příjemného a chladného počasí se děti shromažďují před chyšeckou poštou. Některé přivezlo rodinné auto, jiní zase přišly po svých. Na zádech naplněné batohy a v očích je vidět radost. Není se co divit. Dnešní den se neučí, mají školní výlet.
Třídní učitel zjišťuje docházku. Chybí sestry Barbora a Marie. Nikdo neví proč nepřišly. To už ale přijíždí linkový autobus směr Nadějkov. Je 6.35 hod.
"Poloviční Chlistov", zní z úst dětí. " Přichystejte si šest korun", slyší výletníci od řidiče.
Ano, první cíl výletu je vesnička Chlistov v okrese Tábor, kam se děti přemístí. Bude to jediná trasa, kterou absolvují vozidlem. Zbytek nastávajícího výletu již půjdou po svých, vždyť mají v plánu pěší turistiku. Po chvilce jízdy autobusem se již výletníci ocitají na své turistické cestě směrem na Businy. Opravdu zvláštní název malé osady vzdálené zhruba přes jeden km od Chlistova. Žlutá značka vede čtvrťáky přes louku a les, ocitají se na neobvykle pojmenovaném místě. Po nočním dešti jsou cesty mokré, ale jinak se jde příjemně, vzduch je čistý. První směrníky a děti hned vědí kudy se jde na Ounuz. Po dalším kilometru přicházejí děti na Ounuz. Během pochodu obdivují zvláštní, barevně namalované znamení na skále. Všichni se dohadují o co vlastně jde. V dalším průběhu cesty potkávají lesní dělníky, pasoucí se ovečky a vysílací věž již znamená Ounuz. Je to vesnička ležící vysoko v kopcích České Sibiře obklopena pastvinami a tajuplnými Čertovými kameny, je to část obce Jistebnice v okr. Tábor. První zmínka o obci pochází z r. 1547. Je zde evidováno deset adres a trvale zde žijí dva obyvatelé. Děti se dovídají, že v této vesnické památkové zóně s malebnými roubenými dřevěnými stavbami s doškovými střechami a s kamennou zvoničkou se natáčela pohádka Pyšná princezna. Nedaleko je také nejvyšší bod Čertovy hrbatiny tzv. Javorová skála, která má nadmořskou výšku 723 m.
Na tu však jejich trasa nevede. Výletníci se ubírají lesní turistickou trasou směrem na Aleninu Lhotu. Jdou a po chvilce vidí pasoucí se koně, ty přijdou až k dětem. Pořizují se snímky těchto ušlechtělých zvířat.
"Pane učiteli jdeme dobře. Už vidím golfáč.", informuje Michal. V jeho sloganu tzn. golfové hřiště. Pracuje tam jeho matka. Mimochodem, ta sice ten den měla volno, ale šla do práce, aby výletníkům zajistila oběd a zaučila je do tajů golfu.
Děti spěchají, ale tu se objevují bizoni. Stádo krásných zvířat i s mlaďaty. Chov těchto zvířat a penzion nesoucí název "U bizona". Je zde také odchovna plemenných býků a jsou zde každoročně pořádány aukce plemenných býků. Nikomu se nechce opustit tato zvířata. Co naplat, trasa musí pokračovat. Po malé chvilce jsou v malé vesničce Alenina Lhota. Ta leží v katastrálním území Cunkov, je zde evidováno osm adres a trvale zde žije sedm obyvatel. Výletníci vcházejí do GOLF KLUBU ČERTOVO BŘEMENO. Než se však v tomto středisku naobědvají, a budou se učit tajům golfu, musí ještě absolvovat trasu Cunkov-Čertovo břemeno-Monínec a zpět. Počasí přeje, není zima a horko. S menšími přestávkami na občerstvení zvládají děti pěší pochod na výbornou. Z "golfáče" pochodují po silnici na Cunkov. Přicházejí do vesničky, která eviduje devět adres a trvale zde žije 17 obyvatel. Je zde také farma "Diagonála Y Cunkov", která se zabývá chovem huculských koní. Další zastávka chyšeckých výletníků je Čertovo břemeno, tedy skalní útvar malého charakteru blízko Javorové skály. Zde si děti čtou pověst, která se k tomuto místu váže. Dle ní čert, který letěl s těžkým břemenem, již v tomto místě nemohl, a tak si chtěl odpočinout. Uviděl skalní výchoz a zastavil se na něm. Jak tam stál, tak pod tíhou břemene obtiskl své kopyto do skály. Na vrcholku je důlek jako pozůstatek po čertově zastávce. Pořizuje se dokumentační foto, nohy výletníků procházejí vesničku Ounuz a vystupují na horní část lyžařské sjezdovky na Monínci. Pro některé z nich to je známé místo. Není se co divit, vždyť sem jezdí v zimním období na "lyžovačku" s rodiči. U hotelu Montana se nasvačí, unaveni nejsou a tak "prolezou" všechny dětské atrakce. Končí i zastávka na Monínci, zpáteční výstup kolem sjezdovky dá zabrat. Před Ounuzem objevuje Vlastík s Vojtou malou lesní studánku.
Blíží se čas obědu a skupina výletníků prochází opět Cunkovem a směřuje na "golfáč". "
Mamka už je tady. Má tu auto.", sděluje všem Michal. Všichni vědí co to znamená, bude zasloužený oběd a pak golfová instruktáž. A to už přichází Michalova maminka, dohaduje poslední maličkosti s učitelem. V restauraci čeká děti dohodnutý a připravený oběd, "bramboračka" a kuřecí řízek s bramborovou kaší. Někteří si místo kaše dávají hranolky. Porce je opravdu dostačující. Jedlíkem je Matěj, který zvládl i další "bramboračky" svých spolužákyň.
Po obědě přichází tolik toužebně očekávaná instruktáž a samotný golf. Michalova maminka se dětem věnuje s naprostou bravurností, děti hltají její slova a napodobují její pohyby s golfovou holí. Čtvrťáci se golfu nemohou nasytit. Je pro ně přichystaná i soutěž na jamky. Není důležité kdo vyhrál. Vyhráli totiž všichni. Jejich úsilí a snahu ocenila i maminka.
Čas však neúprosně běží a tak přichází doba rozloučení s příjemným prostředím a příjemnou maminkou. Samozřejmě i velký dík mamimce. Všichni si slibují, že jejich další výlet bude opět na "golfáč". Někteří chtějí přesvědčit své rodiče a na "golfáč" pojedou už v sobotu.
Výletníky nyní čeká zpáteční turistika přes Cunkov, Ounuz, Businy a Chlistov. Počasí je stále příjemné a nikomu nevadí kilometry v unavených nohách. V Chlistově si unavené nohy výletníků chvilku odpočinou čekáním na linkový autobus do Chyšek. Zpáteční cesta probíhá s uspokojením, že se výlet vydařil a všichni se již těší na dobrou domácí kuchyni.
Na fotosnímku 0370 Josefa Fuky jsou výletníci u zajímavého skalního útvaru na trase Businy-Ounuz.
Na fotosnímku 0395 Josefa Fuky si výletníci vystoupili na Čertovo břemeno.
Na fotosnímku 0422 Josefa Fuky je v černém trikotu Michalova maminka s výletníky při hře na jamky na "golfáči".
"OU"
Ods. Mgr. Fuka Josef,398 53 Chyšky113

 

fotogalerie byla smazána