V chyšecké škole voněly houby

21. 3. 2011
Karolina Tvrdíková
ekoškola

Chyšky - V pondělí 21. března přijel mezi chyšecké školáky Jaroslav Malý, amatérský mykolog a fotograf, člen České mykologické společnosti a zakladatel mykologického kroužku v Mělníku. Smyslem jeho návštěvy v chyšecké škole byla přednáška pro děti I. a II.st., která voněla houbami. Svou přednášku o houbách doplňoval nádhernými fotografiemi hub, poutavým vyprávěním a zajímavými zážitky z cest za svými "úlovky". S dětmi si povídal, a seznamoval je s místy, kde všude houby mohou růst, upozorňoval na nebezpečí, která s houbami a jejich používáním souvisí. Říkal také o léčivých účincích některých hub, některé druhy hub také přivezl a děti si je mohly osahat a seznámit se s jejich vůní, některé voněly po bramborách, jiné po mandlích, jiné zase trochu po nových holinkách.
Velký obdivovatel hub, a zároveň odborník, zdůraznil význam hub, které mají za úkol rozklad organismů a jsou koloběhem života na Zemi.
"Hlívá ústřičná je učiněným pokladem v říši hub.", říká dětem. Podle něj se jedná o zdravotně prospěšnou houbu, která dokáže téměř zázraky. Léči i tak vážné choroby, jakými jsou rakovina, infarkt či odstraňuje bradavice virového původu.
Před dětmi figurovaly houby vřeckovýtrusé či stopkovýtrusé, korálovec bukový, mihavka vodní, hřib kovář, křemenáč březový, holubinka březová, kozák habrový, smrž kuželovitý, bedla vysoká, hřib královský, hřib smrkový, hřib hnědý, ohnivec šarlatový, čirůvka fialová a mnoho dalších.
Přednáška byla zajímavá a děti se dověděly spoustu nových informací.
Na fotosnímku 9744 Josefa Fuky je Jaroslav Malý při své přednášce o houbách.
Na fotosnímku 9747 Josefa Fuky si jednu z hub prohlídla i ředitelka školy Jana Korandová.
Na fotosnímku 9748 Josefa Fuky si jednu z hub prohlížeji páťáci, zleva: Vojtěch Štván a Tomáš Vostřák.
Mgr.Fuka Josef

fotogalerie byla smazána