V Chyškách proběhl Den naruby

28. 3. 2011
(system)

Chyšky - Pondělní ráno mělo v chyšecké škole zvláštní kouzlo. Předcházelo muněkolikadenní myšlenkové "soustředění" deváťáků. V jejich mozcích se honilytakové otázky jako : "Zvládnu to? ", "Budu dobrý, nebo se mi vysvějí? ", " Co miřeknou děti, učitelé? ", " Jak mě budou hodnotit? "

O co vlastně šlo? Deváťáci si 28. března vyměnili role s učiteli. Přesněji,jenom s některými. První, druhou, třetí a i čtvrtou vyučovací hodinu se celkem13 "začínajících" učitelů a učitelek rozprchlo do tříd I.stupně. Překvapené očiprvostupňových žáčků. To byl jejich první dojem. Postavili se za katedru a podlerozvrhu začali své první učitelské krůčky. Na někoho připadla matematika, někdoučil český jazyk, jiný měl angličtinu.

Český jazyk mezi prvňáky vyučovala usměvavá Markéta. Na otázku: "Jak se tiučilo?", odpovídá: "Děti byly dobří a snaživí.Učit by se mi líbilo."

Lukáš učil rovněž u prvňáků, měl matematiku.

Angličtinu si ve čtvrté třídě rozdělili Daniel, David a Zdeněk. Za svůj výkonsklidili dokonce pochvalu ředitelskou.

Vyučovaly se i výchovné předměty.

Na Daniela čekal tělocvik u čtvrťáků. Sedmnáct jich dychtilo vědět co budou přitělocviku dělat. "Začínající" učitel nestačil odpovídat. V hodině tělesnévýchovy si zaskákali do výšky, ale i hráli fotbálek.

Kroky Míloslava mířily za prvňáky, vyučoval pracovní činnosti.Ve druhé třídě se výborně prezentovala při hudební výchově Nikola.Mezi dětmi byl ve třetí třídě populární Tomáš, vyučoval prvouku.Zkoušeli, rozdávali známky, hodnotili, kárali, napomínali a samozřejmě ichválili. Vyučovací hodina má 45 minut. Někomu to uteklo, jinému se to zdálonekonečné.

Den naruby. Tak se nazýval pondělní den. Chyšečtí si podobnou akci vyzkoušeli uži v minulých letech. Ke dni učitelů chtěli vyučující školy starším dětempřiblížit svou práci, aby na vlastní kůži poznaly, co toto povolání obnáší.A to už jsme ve vestubulu školy na závěrečném vyhodnocení.

Z úst ředitelky školy zní chvála pro většinu "vyučujících".Vedení školy, před všemi žáky školy, pak oceňuje ty nejlepší a předává jimcertifikát o jejich úspěšném "učitelování".

Certifikáty, z rukou ředitelky Jany Korandové a její zástupkyně Moniky Bardové,přebírají: Markéta vyučující český jazyk v první třídě, Nikola, za výuku hudebnívýchovy mezi druháky, Tomáš, za prvouku ve třetí třídě a konečně, tělocvikář aangličtinář Daniel, který učil čtvřťáky.

Ty nejlepší si zvolily samotné děti z jednotlivých tříd I. stupně.Den naruby se vydařil. Vlastně jen část. Potom se už opět učilo "normálně".

Na fotosnímku 9810 Josefa Fuky jsou nejlepší začínající učitelé - zleva: DanielJanuš, Nikola Zuzáková, Markéta Petrová a Tomáš Janoušek
Na fotosnímku 9797 Josefa Fuky je "učitelka" Cecílie Mikulandová při výucematematiky ve třetí třídě.
Na fotosnímku 9807 Josefa Fuky oceňuje ředitelka školy Jana Korandová NikoluZuzákovou.
Na fotosnímku 9792 Josefa Fuky je "učitelka" Markéta Petrová při výuce českéhojazyka mezi prvňáky.

Mgr.Fuka Josef

 

fotogalerie byla smazána