Vánoční akademie v Chyškách

16. 12. 2010
(system)

Chyšky,kulturní dům - Patnáctý prosinec r. 2010 na Čertově hrbatině v Chyškách se vyznačoval neustálým drobným sněžením, sněhu všude až, až, sluníčko se někam schovalo za tmavé mraky. Mírný mrazík i vítr, cestáři měli po celý den co dělat, jak se říká, psa bys ven nevyhnal. Kdo však navštívil místní kulturní dům, tomu bylo teplo nejen na srdci, ale i na duši. Bylo krátce po sedmnácté hodině a kolem chyšeckého kulturáku pomalu nebylo kde zaparkovat. Jedno auto za druhým přiváželo školní děti, jejich sourozence, rodiče či další příbuzné. Ten den totiž místní základní škola pořádala pro rodiče a širokou veřejnost "Vánoční akademii". Ta měla svůj pevně stanovený začátek v 18 hodin. Davy přítomných však zaplnily sál dávno před touto hodinou.

Program akademie, který připravily děti se svými vyučujícími, se nesl příchodem nastávajících vánočních svátků.

A to již na pódiu svými uvítacími slovy vítá ředitelka školy, Jana Korandová, zaplněný sál.

"Dovolte, abychom Vás přivítali na naší Vánoční akademii. I letos jsme si pro Vás připravili pestrý program." Těmito slovy přivítaly zaplněný sál chyšeckého kulturního domu i devíťačky Markéta Petrová a Kateřina Pilíková, které uváděly celý následující večer. Prvním bodem, který uvedly, bylo vystoupení žáků a žákyň 1. ročníku, kteří již od začátku školního roku pracovali s třídní učitelkou Lenkou Pešičkovou na projektu "Včelí Medvídci". Diváci tak mohli na vlastní oči vidět to, co se naučili v pásmu písní, které bylo proloženo básničkami. Nejmladší školáci vše zvládli na výbornou a jejich odměnou byl zasloužený potlesk zaplněného hlediště.

A pohádkový svět pokračoval v podání žáků 2. třídy, kteří přítomným zahráli jednu z nejznámějších pohádek, a to "O Červené Karkulce" pod vedením učitelky Aleny Málkové.

Potlesk děkuje odcházejícím druhákům a vítá nastupující třeťáky. Ti, pod vedením své učitelky Radky Hejcmanové, připravili a nacvičili taneční vystoupení na motivy pohádky "Princové jsou na draka". Vtipné provedení zaujalo a hlavně roztleskalo chyšecký kulturák. Bravo třeťáci.

Smích a potlesk provázel i čtvrťáky. Ti se na následující minuty proměnili v rodinu Simpsonových. Autorkou textu a scénáře byla žákyně čtvrté třídy Zuzana Kořánková. Celé vystoupení této populární rodinky probíhalo v režii třídního učitele Josefa Fuky.

V programu Vánoční akademie nechyběla ani rytmická hudba a cvičení v podání kroužku aerobiku Veroniky Hájkové. Ten připravil nové taneční číslo i s těmi nejmenšími tanečnicemi. Taneční výkon a rytmus zdravého pohybu nenechal zahálet rukám přítomných, a tak se opět ozývá zasloužené ocenění za předvedený výkon.

Pohyb střídá opět svět pohádek. Tentokrát v podání žáků a žákyň 5.třídy, kteří si připravili známou pohádku o "Mrazíkovi".

Populárního "Mrazíka" secvičila třídní učitelka Karolina Tvrdíková.

V následujících minutách shlédli diváci typickou českou rodinu o Vánocích v podání žáků a žákyň 6. třídy, pod vedením učitelky Martiny Řehořové.

Snad úplně všichni znají koledu "Tichá noc". Ten večer ji zazpívaly žákyně 6.třídy Celestina Vaverková, Jana Křížková a Anna Pintová s hudebním doprovodem sourozenců Anny a Vítka Průšových. Kytarový doprovod nacvičila učitelka Radka

Hejcmanová a pěvecké trio učitel Josef Vachta.

O tom, že se děti ve škole učí německý a anglický jazyk, dostatečně připomenuly virtuální návštěvou anglicky a německy mluvících zemí. Na pódiu defilovali různé osobnosti ze světa sportu, showbusinesu nebo královské rodiny. Poutavé vystoupení nacvičili třídní učitelky Kristýna Pancová a Hana Vošahlíková.

Následovaly vánoční koledy v podání kytarového kroužku.

A na řadu přišla 9. třída. Jako první vystoupila Kateřina Pilíková se skladbou "Turecký pochod" od Wolwganga Amadea Mozarta. Není třeba připomínat, že byla odměněna zaslouženým potleskem.

Ovace následovaly i pro kytarové vystoupení Nikoly Zuzákové s písní "Vzpomínky".

Před divadelním vystoupením si ještě deváťáci zazpívali písničku "Veselé Vánoce" pod vedením třídní učitelky Hany Zemanové.

Vánoce, to jsou písničky, scénky, básničky a neodmyslitelně k nim patří i pohádky. No a právě závěr programu pak obstaral divadelní kroužek školy. Na jevišti se odehrávaly scény pohádky "O dvanácti měsíčkách" pod vedením ředitelky Jany Korandové a učitelky Lenky Pešičkové.

Všechny přítomné pohádka nadchla a v předvánočním období dýchlo na všechny kouzlo pohádek o nastávajících Vánocích.

Největším oceněním a uznáním pro děti a jejich vyučující byl opakovan aplaus zaplněného hlediště. Jenom účinkující mrzelo, že někteří diváci zapomněli, jak se chovat na kulturních akcích.

S přáním veselých Vánoc a šťastného roku 2011 se prolínal i úplný závěr úspěšné Vánoční akademie v podání písní děvčat ze šesté třídy.

"OU"

Na fotosnímku 8825 Josefa Fuky jsou na pódiu se svým programem prvňáci.
Na fotosnímku 8840 Josefa Fuky je část rodiny Simpsonových.
Na fotosnímku 8877 Josefa Fuky je scéna z pohádky O dvanácti měsíčcích
Na fotosnímku 8853 Josefa Fuky je pohled do spokojeného a zaplněného sálu chyšeckého KD.

Ods. Mgr.Fuka Josef, 39853 Chyšky 113