Chyšecké děti v Pravěku

23. 3. 2012
(system)

Chyšky,ZŠ - Páteční 23. březen byl na chyšecké škole neobvyklý pro děti prvního stupně. Šesťáci si, pod vedením Moniky Bardové, učitelky dějepisu, připravili projektový den s názvem Pravěk. Žáci od první do páté třídy se během dopoledne vystřídali na jednotlivých stanovištích, aby se vrátili a nahlédli do pravěku. Přálo tomu i počasí.
Na stanovišti "Pravěký člověk" přiblížili Tomáš s Danielem dětem čím se pravěcí lidé živili, jak rozdělávali oheň, z čeho si stavěli obydlí či co to jsou fosílie.
Jeskyni obývaly Monika, Andrea a Kateřina a tak se zde žáci dovídali o lidech a jejich životě v pravěku.
Jak vypadala příroda? To bylo úkolem Nikol a Katky.
Samotné zemědělství pomohli dětem přiblížit Vojta s Mírou. Děti se dovídají, že samotné zemědělství začalo vznikat poměrně brzy, hned po skončení doby ledové, někdy 9000 př.n.l. na Předním východě. Do střední Evropy se dostalo v polovině 6.století př.n.l. Tehdejší lidé pěstovali ječmen, pšenici, oves, hrách či čočku. Mleli obilí pomocí mlýnu skládajícího se z kamenné koule, která přejížděla po obilí a vznikal šrot. děti také řešily otázku jestli tehdejší zemědělci stavěli trvalá obydlí či ne, jestli byla zvířata v pravěku menší či větší, které zvíře si člověk ochočil jako první a jestli pravěký člověk choval mamuty.
Tereza s Honzou se prezentovali uměním pravěku s tím, aby děti pochopily paleolit, mezolit a neolit.
Děti také během projektového dne plnily různé úkoly, poznávaly nové věci a jednotlivými testy si ověřovaly získané znalosti.
"OU"
Na fotosnímku 3038 Josefa Fuky u Vojty a Míry získává znalosti o pravěkém zemědělství čtvrťák Tomáš Koudelka.
Na fotosnímku 3040 Josefa Fuky u Terezy a Honzy poznávají páťáci různé pravěké nástroje.
Na fotosnímku 3045 Josefa Fuky u Nikoly a Kateřiny pracují prvňáčkové.
Na fotosnímku 3050 Josefa Fuky jsou pravěké ženy u své jeskyně, zleva: Monika, Andrea a Kateřina.
Ods. Mgr.Fuka Josef,39853 Chyšky 113

 

 

fotogalerie byla smazána