Jarní receptář v ZŠ Chyšky měl velký ohlas

29. 3. 2012
(system)

Chyšky,ZŠ - Čtvrteční podvečer 29. bžezna 2012 nebyl, vzhledem k počasí, příliš optimistický. Po teplé středě se počasí na Čertově hrbatině začínalo měnit a bylo doslova aprílové. Sice žádný sníh, žádný mráz, ale obloha věštila pořádnou změnu, možná spršku a místy i malé krupky. Přesto první květy vítaly příchod Jara.
K chyšecké škole se začínají sjíždět různé značky automobilů, trousí se lidé, samozřejmě po svých. Dveře školní budovy se ani nezavírají. Že by v místní škole byl "rodičák" ?
Při vstupu jsou návštěvníci vítáni žákyněmi, které zanedlouho opustí svoji školu. Jejich kasička s dobrovolným vstupným se plní.Je tedy samozřejmé, že o zmiňovanou událost nejde, rodičák totiž bude až za dva týdny.
Úderem šestnácté hodiny vítá Jana Korandová, ředitelka školy, všechny přítomné hosty, rodiče či návštěvníky. Po ní, děkan Jindřich Zdík, všem přítomným připomíná čas nadcházejících Velikonoc a děkuje učitelům, učitelkám za přípravu celé akce.
Byl zahájen tzv. "Jarní receptář", který připravila místní ZŠ. Sluneční paprsky se do svátečně vyzdobených místností školy neprodraly. Kam se člověk podíval, všude si mohl připomenout příchod Jara a nastávající Velikonoční svátky.
Hřejivá slova děkana vystřídalo velmi pečlivě připravené pěvecké pásmo dětí. Mělo mezi přítomnými velký ohlas. Není se co divit, vždyť ho připravovalo úspěšné pěvecké trio chyšecké školy ve složení Jana Křížková, Celestina Vaverková a Anna Pintová.
V Jarním receptáři jsme mohli spatřit mnoho zajímavého. Ukázkové ruční práce dětí jednotlivých tříd místní školy, školní družiny, ale i pravých "profíků".
Celou školou voněly zdobené medové perníčky od pí Jany Průšové. Mimochodem, byl o ně velký zájem.
Páťáci Jirka a Ondra prodali celý koš krásných perníčků.
Své výrobky zde měli i prvňáčci. S třídní učitelkou, Radkou Hejcmanovou, před očima zvědavých hostů či rodičů, vytvářeli nádherné velikonoční dárečky. Ty šly doslova na odbyt.
Úchvatný byl také "zvířecí koutek" školní družiny, který s dětmi připravila vychovatelka Ivana Peciválová.
Sedmáci Filip a Jindra vyráběli na počkání píšťalky a tak kolem nich postávali zvědavci. Byl slyšet neustálý pískot, to když zkoušeli svůj výrobek.
Na této akci jsme však mohli obdivovat i práci a skvělé výrobky pravých "profíků".
Překrásné byly především panenky Ludmily Kubíčkové, kdo má rád květiny mohl je obdivovat u Dagmary Kolingerové, mazance připravil "mistr" kuchař Tomáš Podlipský, kvalitu měly i dobroty připravené pracovnicemi školní kuchyně.
Pěkné velikonoční výrobky byly vidět i u Zdeňky Zděnkové či Vlasty Bardové, která prezentovala kraslice.
Ta se výrobě kraslic věnuje ve svém volném čase. Zdobení kraslic vyžaduje notnou dávku trpělivosti, především zdobení vrtáním. Tento způsob zdobení kraslic Vlasta Bardová přímo předváděla na Jarním receptáři a kolem ní vždy bylo plno obdivovatelek. Vrtané a drátkované kraslice pak všichni s úctou obdivovali. Odrátkovaná vajíčka jsou oproti vrtaným velice pevná.
Všichni přítomní obdivovali další množství velikonočních výrobků, které připomínaly příchod Jara i Velikonoc. Byly to velikonoční květníky, zápichy, vajíčka, pomlázky, skleničky, košíčky, zvířátka, svícny, výrobky z drátu, medové perníčky či množství jarních květin.
Jarní receptář se vydařil, ohlasy přítomných byly příznivé a všichni se již těšíli na příští.
Fotosnímky Josefa Fuky ukazují atmosféru receptáře.
3101 - Ludmila Kubíčková a její chlouba, panenky.
3115 - Jarní receptář navštívil i děkan Jindřich Zdík, vlevo vychovatelka Ivana Peciválová.
3117 - Vlasta Bardová při výrobě svých kraslic.
Ods. Mgr.Fuka Josef, 39853 Chyšky 113

 

fotogalerie byla smazána