Jindřich Zdík a Afghánistán

7. 12. 2011
(system)

Chyšky - Koncem minulého školního roku se na ZŠ v Chyškách uskutečnila beseda s vojenským kaplanem. Byl jím Miroslav Jordánek, vojenský kaplan, který s českými vojáky sloužil mimo jiné i v afghánských provinciích Lógar a Badakšán. Své řádové jméno Jindřich Zdík přijal po muži, který uvedl premonstráty do Čech.
Uplynuly letní prázdniny, dětem začal nový školní rok a bývalý vojenský kaplan nastoupil na chyšeckou farnost jako děkan.
Začal s místnimi lidmi žít a přistoupil na další pokračování svého poutavého vyprávění spojeného s množstvím zážitků z Afghánistánu pro místní školáky.
A tak, v úterý 6. prosince 2011, se v úvodu své přednášky s dětmi pouští do společné charakteristiky této asijské země.
Školáci si vybavují pojmy, které se vztahují k problematice současného asi 30 miliónového Afghánistánu.
Jsou to: hory, poušť, drogy, válka, chudoba, hlad, nejistota, terorismus a k němu patřící černobílé vidění světa, nenávist či pohrdání životem.
Společná diskuse s bývalým vojenským kaplanem přináší školákům hodně pro samotný život.
V dalším průběhu přednášky jeho úchvatné vyprávění o pobytu v dalekém Afghánistánu, i jeho dokumentární snímky z této země, upoutaly chyšecké děti.
Současný chyšecký děkan vypráví o nádherné přírodě, přátelství, radosti, krásných zážitcích, ale mluví i o smutku, ztrátách a nebezpečí.
Z jeho úst děti slyšely i mnoho dalších informací i poutavé příběhy nejen z Afghánistánu, ale například i z mise v Kosovu.
Samotného bývalého vojenského kaplana jsme se zeptali:
"Co Vás vede k tomu, že se svěřujete se svými zážitky získanými v této problamatické zemi a jaká je po všech těch těžkých i radostných zkušenostech Vaše životní filozofie?"
"Pozvání do ZŠ v Chyškách jsem přijal velmi rád nejen proto, že jsem zde v tomto roce začal učit náboženství a prostě se mi na této škole líbí, ale i proto, že se dalo navázat na loňskou besedu a společně s dětmi a učiteli se hlouběji zamyslet nad tématy jako je: nenávist - její plody, násilí, nebo například smíření či odpuštění. Afghánistán je země, na které se dají tato témata dobře demonstrovat. Snažím se dětem tuto zemi představit trochu jinak, než jak je to běžné např. v televizi, říci jim něco o kultuře a životě Afghánců, o kráse této země, ale i o zápasech jejích obyvatel. Témata nenávisti a smíření jsou sice ve spojení s Afghánistánem vnímána velmi intenzivně, ale ani nám nejsou příliš vzdálená. Vždyť i my máme u nás v Evropě, v Čechách, v Chyškách mnoho napětí ve vztazích, ubližujeme si a neseme si pak mnohá zranění. A častou reakcí je nenávist a všechny ty její ničivé projevy. Cílem besed s dětmi a vlastně i mým životním posláním (filozofií) je povzbuzovat ke smíření, k odpuštění, svědčit o tom, že je možné ho dosáhnout a ukazovat cestu ke zdrojům, ze kterých je možné čerpat. Myslím, že děti to chápou mnohem snadněji než my dospělí a jejich reakce a postřehy jsou i pro mě obohacením."
Odměnou chyšeckých dětí, pro vojenského kaplana, pak byl dlouhotrvající potlesk.
Na fotosnímku 2117 Josefa Fuky je vojenský kaplan Jindřich Zdík při své přednášce v chyšecké škole.
"OU"
Ods. Mgr.Fuka Josef, 39853 Chyšky 113

 

fotogalerie byla smazána