Lyžařský kurz musel být odložen

23. 1. 2012
Josef Fuka
sport

Chyšky - Ve středu 18.1.2012 začal chyšeckým sedmákům letošní lyžařský kurz. V klimatických podmínkách Chyšecka začalo běžecký výcvik celkem šest chlapců a stejný počet dívek. Pomalu se probouzející chyšecká příroda, vycházející sluníčko, klidné, mrazivé počasí a hlavně tolik žádoucí sníh. To vše vyprovázelo skupinku běžkařů. Přesun od školy na místní zasněžené chyšecké fotbalové hřiště probíhal po bílých pláních kolem obce. Někteří na běžkách stáli poprvé, ale nikdo učený z nebe přece nespadl. Při samotném přesunu se nejvíce se sněhem seznámila Veronika. S plnou vervou a odvahou se však "rvala" s nezvyklým sportovním vybavením. Na zasněžené fotbalové hřiště všichni dorazili v pořádku. V cílovém místě pak začal samotný základní běžecký výcvik.
Po jeho skončení si dětí i zasoutěžily.
Běh na 200 m dívek vyhrála Anna Pintová, druhá skončila Lucie Dvořáková a třetí doběhla Kristýna Tkadlecová.
Stejnou vzdálenost chlapců nejrychleji absolvoval Filip Procházka před druhým Josefem Jakešem a třetím Davidem Maškem.
Tímto závodem však dopolední pobyt na sněhu ještě sedmákům neskončil.
Učili se také sjíždět z mírného kopečka a po chvilce oddechu a občerstvení směřovaly jejich běžky ke škole.
Úvodní den pak skončil dobrým obědem ve školní jídelně.
Druhý den, tedy čtvrtek 19.ledna, byl opět věnován běžkám. V plánu byla turistická trasa z Chyšek na Růženou po vyznačených běžeckých trasách. Po nočním sněhovém přívalu však nemohla být řeč o nějakém udržování tras. Krajina se ponořila do bílého závoje a samotné ráno nebylo příliš příznivé. Padající sníh by tolik nevadil, ale nepříjemný byl vítr.
V čerstvě napadeném a těžkém sněhu se na čele skupinky sedmáků vydal Filip. V patách mu běžel Pepa a za ním Anička, Celestina i další. Nepříznivé, především povětrnostní, podmínky však každý s úspěchem zdolával. V otevřené krajině skupinka lyžařů vyplašila zajíce, ten ale pelášil.
U Nosetína hlásí Kristýnka, že se jí u boty utrhla podrážka. Boty má půjčené od tety, určitě už zažily své. V dalším výcviku nemůže pokračovat. Nezbývá než informovat vedení. Po chvilce čekání na autobusové zastávce v Nosetíně přijíždí provozní Jaruška se školníkem Pepou. Zklamaná Kristýnka nasedá a další její činnost je jasná. Zbytek dne se bude učit.
Nyní již jen jedenáctičlenná skupinka pokračuje směrem na Růženou. Sněhová pokrývka je stále větší a nepříjemný vítr šlehá tváře lyžařů.
Nikdo si však neztěžuje. Příroda má své kouzlo. První den byl slunečný a ten dnešní pravý opak.
V chumelenici se před sedmáky objevuje vesnička dívčího jména, Růžená. V této malebné vesničce bydlí Lucka a její pozvání na občerstvení všichni vítají. Rodiče jsou doma a celou skupinku vítá její usměvavý tatínek. Uvnitř domku je přívětivě a občerstvení, které dětem připravila maminka Jana je opravdu vynikající. V teple domova vzpomínají rodiče na školní léta, vždyť jejich syn Ondřej navštěvoval stejnou školu jako Lucka.
Čas je neúprosný, sedmáci oblékají své odložené svršky, čepice, rukavice,nazouvají boty, běžky, poděkují za lahodící občerstvení a mizí v zasněžené krajině. Zpáteční cesta do Chyšek bude těžší, vede do táhlého stoupání. Povětrnostní podmínky se trochu uklidnily, sníh však stále padá. Lyžařskou stopu stále utváří Filip. V dnešní době je stále vzácnější vidět ve volné přírodě zajíce. Sedmáci však i na zpáteční cestě vyplaší další dva.
Skupina se blíží k Chyškám, jasně jsou již vidět chyšecké domy, mateřská školka i škola základní. Dnešní turistická trasa byla opravdu náročná a druhý den končí ve školní jídelně.
Třetí den je v plánu sjezdařský výcvik u Procházků v Zaluží. Majitel sjezdovky a lyžařského vleku potvrzuje účast dětí na páteční dopoledne. Sněhu je dostatek a děti se náramně těší. Vše je naplánováno a zdá se, že si děti užijí na sněhu i další den.
Čtvrteční odpolední a noční povětrnostní podmínky vše změní. Sníh se mění v déšť. Kvalita sněhu špatná, je mokrý a těžký a doslova mizí před očima. Do těchto podmínek si nedovolí nikdo děti pustit.
Další den lyžařského výcviku, a i celý kurz, tak musel být odložen pro nepříznivé klimatické a sněhové podmínky v důsledku oteplení a mokrého sněhu.
Na fotosnímku 2426 Josefa Fuky jsou sedmáci před začátkem běžeckého výcviku na chyšeckém fotbalovém hřišti.
Na fotosnímku 2437 Josefa Fuky jsou sedmáci po skončení prvního výcvikového dne.
Na fotosnímku 2440 Josefa Fuky jsou sedmáci na trase do Růžené.
"OU"
Ods. Mgr.Fuka Josef, 39853 Chyšky 113

 

fotogalerie byla smazána