Pasování prvňáčků na čtenáře

11. 4. 2012
(system)

Chyšky - Je středa 11. dubna 2012, po velké přestávce se skupinka dvanácti chyšeckých prvňáčků s ředitelkou Janou Korandovou, její zástupkyní Monikou Bardovou a fotografem vydávají na místní obecní úřad. Chybí jim však nemocná třídní učitelka Radka Hejcmanová. Každý z nich si nese Slabikář. Tento den, a toto datum, si osm chlapců a čtyři děvčata jistě budou dlouho pamatovat. Cílem jejich návštěvy na místním obecním úřadě je jedna z prvních velkých zkoušek. Slabikář, který pevně drží ve svých ručičkách, budou potřebovat. Měli by být pasování na čtenáře.
A to už přicházejí do slavnostně vyzdobené obřadní síně. Vítá je sám starosta obce Miroslav Maksa, matrikářka Jana Vačlenová a knihovnice Jana Dolejší. Zasedají do krásných křesel, jsou usměvaví a veselí.
Ředitelka školy je seznamuje s tím, co je v následujících chvílích bude čekat. Každý z nich, jeden po druhém, zasedne ke stolečku a ze svého Slabikáře přečte část neznámého textu. Na malé čtenáře čekají dvě kola. O tom, kdo se stane tento den nejlepším čtenářem, rozhodne čtyřčlenná porota. Ta zasedla v sestavě: ředitelka školy Jana Korandová, její zástupkyně Monika Bardová, knihovnice Jana Dolejší a učitel Josef Fuka.
Soutěž začíná. V prvním kole prvňáčci čtou článek "Voříšek" od Karla Čapka, jako první čte Jiří Jindra z Nosetína. Následuje dalších sedm chlapců, předposlední z nich je Adam Řehoř. Při jeho čtení porota dává najevo velkou spokojenost.
Zasloužený potlesk však sklidili všichni.
V dalším pořadí následuje čtveřice děvčat. Jako druhá čte Martina Vošahlíková, ohlas poroty je stejný jako při čtení Adama.
První kolo končí a z očí jednotlivých porotců je znát, že jsou spokojeni. Prvňáčci toho už umí dost.
Soutěž však ještě nekončí. Ve druhém kole na ně čekal článek "O hloupé huse" od Ondřeje Sekory.
Při čtení malé čtenáře vyrušuje jen cvaknutí foťáku. To přítomný fotograf dokumentuje jejich slavnostní chvíle, kdy se mají stát čtenáři. Druhé kolo je za nimi. Porota má však těžkou chvílku. Musí rozhodnout o nejlepším čtenáři. Než však bude známo jméno nejlepšího, následuje ještě dodatečné finále mezi Adamem a Martinou. Porotě ještě musí přečíst článek "Houby", autorem je Jan Hostáň. Soutěž končí. Porota se radí a již zná výsledek. Ten však ještě nikdo z malých čtenářů neví.
Před ně vystupuje ředitelka školy a dětem ukazuje oranžovou stuhu s nápisem "Už jsem čtenář". Tu dostane každý čtenář, jen ten nejlepší však dostane stuhu červenou s nápisem "Rytíř čtení".
Ředitelka bere do ruky meč s nápisem "Pasovací meč na malé čtenáře" a dochází ke slavnostní chvíli, která nese název "Pasování prvňáčků na čtenáře".
Postupně jeden po druhém pokleknou před ředitelku, která je pasuje, položením meče na rameno, na čtenáře. Po vyřknutí slibu, že budou číst, dostávají od zástupkyně oranžovou stuhu. Tento akt postupně podstupují všichni čtenáři. Jako poslední však poklekává dvojice finalistů, Adam a Martina. Oba jsou pasování na čtenáře, oba slibují, že budou číst. Jen jeden z nich však dostane stuhu červenou a stane se "Rytířem čtení".
Martina dostává stuhu oranžovou a v té chvíli všichni vědí, že vítězem se stává Adam. Stuha barvy červené spočívá na jeho hrudi. Je šťastný. Vyhrává zaslouženě. Porota byla jednotná. Na Adama však čeká ještě krásný dort, sluníčko sedmitečné. Sám ho nesní a tak zve všechny své spolužáky, aby mu pomohli. Malí čtenáři zasedají do místnosti, kde mají svá zastupitelstva místní zastupitelé.
Ředitelka bere do ruky telefon, děti jsou v napětí, na druhém konci telefonu se ozývá známý hlas. Ano, je to hlas jejich nemocné třídní učitelky Radky. Ta se dovídá, že děti vše zvládly, staly se z nich čtenáři.
Sluníčko sedmitečné se porcuje pro dvanáct usměvavých čtenářů. Lahodné pití jim nalévá sám starosta.
Po chvilce dort, který upekla Věra Stráňková, mizí z talířků, pití je dopito. Všichni jsou spokojeni, sám starosta září spokojeností. Všechny slavnostní chvíle zachytil fotograf. Čtenáři poděkuji a jejich kroky směřují opět do jejich školy.
Určitě šli číst.
"OU"
Na fotosnímku 3324 Josefa Fuky dvanáct prvňáčků čeká soutěž o nejlpešího čtenáře.
Na fotosnímku 3353 Josefa Fuky je vítěz Adam Řehoř při čtení.
Na fotosnímku 3391 Josefa Fuky jsou finalisté, zleva: vítěz "Rytíř čtení" Adam Řehoř, vpravo: druhá Martina Vošahlíková.
Na fotosnímku 3409 Josefa Fuky, čtenáře zachytil fotograf na jednom z chyšeckých kamenů před jejich školou.
Ods. Mgr.Josef Fuka,39853 Chyšky 113

 

fotogalerie byla smazána