Přednáška v ZŠ Chyšky

14. 11. 2012
(system)

Chyšky - Europe Direct České Budějovice pořádá vzdělávací programy pro školy či jiné instituce týkající se tématiky EU.

Žáci a žákyně 6.-9.tř. ZŠ Chyšky ve čtvrtek 14. listopadu 2012 ve své škole přivítali Milana Severu, člena týmu Europe Direct České Budějovice. Ten pro ně připravil přednášku, která zahrnovala informace o možnostech studia v zahraničí pro děti ZŠ v rámci programu Comenius.

"Cílem tohoto programu je zvýšit kvalitu školního vzdělávání, posílit jeho evropský rozměr a podpořit mobilitu, jazykovou výuku a větší začlenění formou výměn a spolupráce mezi školami v různých zemích", sděluje chyšeckým školákům.

Dále se lektor snažil všem přítomným dětem přijatelnou formou zodpovědět základní otázku, jakým způsobem je možnost získat finance z EU pro vzdělávání a rozšiřování svých obzorů.

V dalším průběhu přednášky Milan Severa informuje o tom, že program Comenius zahrnuje následující projekty: Partnerství škol a Partnerství Comenius Regio, ale i mobility: Asistenský pobyt Comenius, Hostitelské instituce, Další vzdělávání pedag. prac. a Individuální mobilita žáků.

Pro žactvo bylo vše velmi zajímavé a tak se na lektora ozývaly i takovéto otázky:

Kdo se může zúčastnit? Jak se mohou přihlásit? Kde získám veškeré informace? Jak to vypadá s pobytem ve Finsku či Rakousku?

"Způsobilými zeměmi je 27 členských států EU, Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Turecko. Účast Chorvatska, Bývalé jugoslávské republiky Makedonie a Švýcarské konfederace je definována v každoroční výzvě k předkládání návrhů", sděluje dětem Severa a v závěru nastínil dětem i další vzdělávací programy EU, např. Leonardo da Vinci či Erasmus.

Přednáška byla pro děti zajímavá, poučná a potleskem pak poděkovaly českobudějovickému lektorovi i samotné učitelce Haně Zemanové, která celou akci zajišťovala.

"OU"

Ods. Mgr.Fuka Josef,39853 Chyšky 113

 

fotogalerie byla smazána