V Chyškách se hrála Princezna se zlatou hvězdou na čele

19. 12. 2012
(system)
Chyšky,kulturní dům - Středeční večer, 19.prosince 2012, byl na Čertově hrbatině mírně mrazivý a kroky chyšeckých obyvatel svěřovaly do místního kulturního domu. V samotném chyšeckém kulturním stánku však bylo příjemně, vytopený sál se postupně zaplňoval.Příjemná atmosféra a šumící sál. Úderem 18 hodiny však veškerý šum a pohyb v sále utichl. V chyšeckém kulturáku začala "Vánoční pohádka", kterou pro své rodiče, prarodiče, ale i další zájemce připravil divadelní kroužek pod vedením ředitelky ZŠ Jany Korandové a učitelky Lenky Pešičkové.

Členové divadelního kroužku připravili stále populární klasickou pohádku nesoucí název "Princezna se zlatou hvězdou na čele".
"Dobrý večer. Vítáme Vás na naší Vánoční pohádce." Těmito slovy vítá všechny přítomné sama ředitelka školy a zároveň oznamuje, že na zahájení vystoupí pěvecký sbor vedený osmačkami Janou Křížkovou a Celestinou Vaverkovou. Úvodní pěvecké zahájení končí, diváci tleskají, zaznívají známe tóny klasické pohádky a opona jde nahoru.V sále je ticho, že by bylo slyšet spadnou špendlík na zem."
Jedna z nejkrásnějších klasických českých filmových pohádek, nyní v podání malých chyšeckých herců, se na jevišti chyšeckého kulturáku pomalu "rozjíždí". Nepostrádá nic z toho, co by správná pohádka měla mít. Je tu krásná princezna Lada, dnes v podání osmačky Aničky Pintové, jejíž čelo zdobí zlatá hvězda. Její hlas a opravdové zanícení dává tušit velký talent Aničky. Dále v pohádce vystupuje její otec, hodný, ale poněkud povolný vladař, kterého ztvárnil Vít Strouhal z deváté třídy. Zlého krále Kazisvěta, který vtrhne na hrad a žádá ruku princezny Lady, představuje teprve šesťák Vítek Průša. Ten se hned v úvodu svým projevem zalíbí divákům a tak potlesk během jeho výstupů je stále silnější. Postavou sice malý, ale hereckým výkonem velký. Je tu i hodná a moudrá chůva, jinak devíťačka Anička Průšová, starší sestra "Kazisvěta". Ta má nejen pana krále pod palcem, ale také dobrou radu po ruce. Role chůvy Aničce vysloveně sedí, cítí a prožívá situaci princezny Lady se vším všudy. Dokonce jsou tu i ty slzičky. Na jevišti se objeví i skutečný pohádkový myší kožíšek, který skryje princezninu krásu při útěku z království. Potlesk diváků přerušuje děj pohádky, zaslouženě. Mladí herci do svého příběhu totiž vtáhli i většinu přítomných a hlavně nadšených diváků. Děj pohádky se přesouvá do království prince Radovana s královskou kuchyní. Přestrojená princezna Lada nalezne svůj azyl mezi kuchtíky. Je zde pod přísným okem hlavního královského kuchaře, toho představuje osmačka Celestina Vaverková. Hlavní kuchař je sice bručoun, ale má stejně dobré srdce jako jídla, která připravuje svému princi. Ztvárnění této role Celestinou, byl opravdu skvostný nápad. Herecký projev, jinak vynikající zpěvačky, byl úžasný. Diváci nešetřili potleskem a jistě by jí přidali i další řád. A samozřejmě tu byl i princ Radovan,kterého hrál sedmák Dominik Zeman. Ten se zamiluje do krásné paní, kterou zahlédne na zámeckém plese a netuší, kdo ta je. Teprve v závěru zjišťuje, že jako kuchtička myje v jeho královské kuchyni nádobí. A co král kazisvět? Ten musel z království prince Radovana opět utíkat, a to bez Lady.
No, a jak to většinou v pohádce bývá. Vše dopadlo dobře. Dobře to dopadlo i pro chyšecké herce, potlesk se ještě dlouho ozýval sálem kulturáku. Mladí herci si tak zažili opravdovou děkovačku.
Domů se všichni rozcházeli usměvaví a spokojení. Pohádka, v době předvánoční, byla tím nejlepším lékem na mnohá srdce.
"OU"
Přiložené fotosnímky Josefa Fuky jsou z pohádky "Princezna se zlatou hvězdou na čele".
Ods. Mgr.Fuka Josef,39853 Chyšky 113

 

fotogalerie byla smazána