Úspěch Terezy Kroužkové

5. 3. 2012
(system)

Chyšky - Demosthenes byl athénský politik a řečník, který žil více než 300 let př. n. l. V mládí vystudoval i přes výraznou vadu řeči rétoriku. Později se živil psaním soudních řečí. Po bitvě u Krannónu v r. 322 př. n. l. byl odsouzen k trestu smrti a uprchl z Athén na ostrov Poros, kde se, vzhledem k nerespektování chrámového azylu ze strany jeho nepřátel, otrávil.
Je považován za nejslavnějšího řečníka antického Řecka a podle jeho řečí proti Filipu II. Madonskému vzniklo pojmenování filipika.
Na počest tohoto řečníka byl 15. září 2011 vyhlášen V.ročník celostátní soutěže v komunikaci pod názvem "Mladý Demosthenes".
Projekt je určen pro žactvo II.st. ZŠ (6.-9.tř.) a víceletých gymnázií po celé ČR, tj. pro děti ve věku od 12 do 5 let, je zaměřen na zdokonalení výuky umění veřejného projevu, prohloubení a porozumění komunikačních dovedností.
Účastníci školního, regionálního a krajského kola soutěží v monologu na libovolné téma.
Do této soutěže se také zapojili žáci a žákyně chyšecké školy pod vedením Hany Zemanové, učitelky českého jazyka.
Pěkného úspěchu docílila v této soutěži žákyně šesté třídy Tereza Kroužková, která v regionálním kole obsadila 1. místo a postoupila do krajského kola.
Krajské kolo proběhne jako neveřejné - korespondenční. ZŠ zajistí natočení záznamu 1 - 2 minutového monologu účastníka na DVD a zašle jej na adresu společnosti FACE OF NEW EUROPE do Prahy, a to nejpozději do 20. března 2012.
Výkon účastníka pak posuzuje odborná komise složená z pedagogického sboru Moderátorské školy a pedagogů Katedry ČJ Univerzity Palackého v Olomouci a lektorů Institutu progresivní komunikace.
Z každého kraje postupuje do celostátního kola pouze vítěz a zúčastní se dvoudenního přípravného soustředění 12.-13.5.2012.
Budeme držet palce, aby tím postupujícím byla chyšecká Terezka.
"OU"
Na fotosnímcích Josefa Fuky je úspěšná žákyně Tereza Kroužková s diplomem za první místo v regionálním kole.
Ods. Mgr.Fuka Josef, 39853 Chyšky 113