V chyšecké škole se rojili čerti a čertice

5. 12. 2012
(system)

Chyšky - Byla poklidná, dopolední středa, 5. prosince 2012. Krajina na Chyšecku je zahalena v bílém hávu a sníh stále poletuje. V ZŠ na Čertově hrbatině v Chyškách začalo vyučování jako obvykle, ale mezi místními dětmi však bylo určité vnitřní napětí. V první vyučovací hodině je často slyšet od menších dětí kňourání či povňukování. "Pane učiteli, že se za Vás můžeme schovat až přijdou čerti", to jsou vyřčené prosby některých dětí. Není se čemu divit, vždyť tento den mají školu navštívit čerti s Mikulášem a Andělem. 

Se zvoněním na druhou vyučovací hodinu se po škole začali sem tam rojit čerti.
Mikuláš s Andělem však poklidně a vážně procházeli jednotlivé třídy, začali od těch nejmenších. Od vyučujících se dověděli , kdo byl hodný či zlobil. Zlobivé děti byly vyprášeny čertovskými metlami, pomázány a ti největší "zlobilové" se museli vykoupit z Pekla nějakou básničkou či písničkou. Nakonec však Mikuláš s Andělem nadílku předali všem dětem. U těch nejmenších jsme mohli vidět i slzičky či strach a obavu z neustále "poletujících" a hemžících se čertů. Tato neobvyklá návštěva na chyšecké škole však dopadla dobře. V čertovských pytlích sice některé větší děti skončily, ale do Pekla se žádnému čertu nechtělo s nimi "tahat". 

Další vyučovací hodiny tak probíhaly v plném počtu. Po této návštěvě tak zůstaly na některých místech školy jen umazané stěny, dveře či zbytky z čertovských košťat. 
V závěru se odtajnila i záhada, kdo byl Mikuláš, kdo Anděl, kdo čerti. Povíme to i Vám , byli to deváťáci. 

Jo, a slušelo jim to.

Na prvním fotosnímku Josefa Fuky navštívili čerti i prvňáky, které bránila ředitelka školy Jana Korandová (první vpravo).
Na druhém fotosnímku Josefa Fuky je společné foto Mikuláše, Anděla, čertic a čertů u vánočního stromečku.
Na třetím fotosnímku Josefa Fuky si čerti chtěli odnést do Pekla páťáka Honzu.
Na čtvrtém fotosnímku Josefa Fuky jsou čtvrťáci, kteří se museli vykoupit básničkou.
Na pátém fotosnímku Josefa Fuky jsou svůdné čertice.
Na šestém snímku Josefa Fuky si čerti chtěli odnést šesťáka Václava Strouhala.

"OU"
Ods. Mgr. Fuka Josef,39853 Chyšky 113

fotogalerie byla smazána