V Chyškách vyhrávala DUHA

13. 4. 2012
(system)

Chyšky,kulturní dům - V pátek 13. dubna 2012 se školáci chyšecké a jistebnické ZŠ zúčastnili vystoupení pětičlenné Dudácké kapely DUHA, které pro ně v chyšeckém kulturním domě přichystal místní dobrovolný svaz hasičů.
Tato krojovaná dudácká kapela vznikla z lásky k prosté lidové písničce a společně s kamarády ji založil člen souboru a kapelník Josef Benedik, který s muzikou začal ve svých deseti letech v hudební škole a učil se hrát na klarinet. Je autorem velké části jejího repertoáru a pochází z Vráže. V DUZE hraje na historický nástroj, kterým jsou dudy. A právě tento nástroj, poutavou a humornou formou, trochu více přiblížil přítomným školákům. Podobně tomu bylo i při tzv. "halekačkách".
Při produkci všichni členové kapely zpívali a snažili se, aby i dětští posluchači si zazpívali. Což se jim náramně povedlo. Doslova vždy zpíval celý zaplněný chyšecký sál. Zpívali školáci i se svými pedagogy.
Tato dudácká kapela vystupovala na mnoha folklórních festivalech po celé ČR.
Natočila i několik písniček na propagační CD.
Vystupovala v televizním pořadu "Pošta pro Tebe", kde se setkala s českými herci Janou Hlaváčovou a Luďkem Munzarem. DUHA byla vidět i při příjezdu prezidenta republiky Václava Klause na festivalu v Kovářově či na ceslotátní výstavě květin v Čimelicích.
Navštívila i různé evropské státy, např. Španělsko, Chorvatsko, Německo, Rakousko a Švýcarsko. No a právě o jejich pobytu ve Španělsku poutavě dětem vyprávěl kapelník Josef Benedik. Školáci se dověděli, že z jejich repertoáru je velmi populární temperamentní skladba "Týna", kterou právě při pobytu ve Španělsku Josef Benedik složil. Během chvilky se děti tuto písničku naučily a pak několikrát zněla sálem. Dále se školáci dovídají, že , "Týna" byla také uvedena i v pořadu ČT "Barvy života", který se natáčel v Písku, a který uváděla populární Marie Retková.
Pro dětské posluchače byl velmi zajímavý také tzv. ozembouch, na který hrála členka souboru Jarka Janovcová.
Hodinový program se dětem velice líbil, což bylo v závěru znát i na síle potlesku, kterým si děti vynutily přídavek.
Do škol se rozcházely spokojené s tím, že zase poznaly další způsob zábavy.
"OU"
Na fotosnímku 3415 Josefa Fuky je dudácká kapela DUHA.
Na fotosnímku 3419 Josefa Fuky je dudácká kapela DUHA.
Na fotosnímku 3418 Josefa Fuky je vidět, že během vystoupení zpívaly i děti.
Ods. Mgr.Fuka Josef, 39853 Chyšky 113

 

fotogalerie byla smazána