Chyšecký kulturní dům byl svědkem zdařilé Jarní akademie

15. 5. 2013
(system)

Chyšky - Je krásný májový podvečer, středa 15.května 2013. Tento den byl pro mnohé chyšecké děti, jejich rodiče, prarodiče, a hlavně maminky, významným okamžikem, chystaly se do místního kulturního domu. Ptáte se jistě proč?
Místní škola pro ně pořádala Jarní akademii 2013, která se konala při příležitosti Dne matek.
Do chyšeckého stánku kultury jsem se vydal i já, lépe řečeno, se čtyřletou vnučkou. Vstupujeme do "kulturáku" a u vchodu nás vítají sympatické tváře a rozzářené oči. Následují nás další a další zájemci, kteří se chtějí podívat na své děti, vnoučata a jsou zvědavi na vlastní program. Většina z nich přispívá do kasičky.
Do rukou dostávají Bulletin 2013 vydaný u příležitosti Jarní akademie, dostal jsem ho i já. S vnučkou usedáme do první řady, to aby všechno viděla a slyšela co nejlépe. Po otevření programu čtu příspěvky vedení školy a jednotlivých vyučujících.
Ostatní prakticky dělají to samé. Dočítají se, co všechno děti chyšecké školy dokázaly v jednotlivých předmětech na krajských, okresních či jiných soutěžích. Je zde i zmínka o proběhnuté inspekci či aktivity školy v oblasti EVVO. Jednotlivé příspěvky jsou doprovázeny fotografiemi.
Lidé své programy odkládají. Chyšecký sál totiž tleská. Celou akademii svým úvodním slovem zahajuje ředitelka školy Jana Korandová. Na pódiu jsou slyšet vlídná slova uvádějících deváťáček Míši a Aničky: "Dobrý večer dámy a pánové, milý rodiče a prarodiče, vážení hosté. Vítáme Vás na Jarní akademii. O průběhu večera Vás budeme postupně informovat," a pokračují "Naši akademii zahájí žáci 1. a 2.třídy s pásmem písniček a vtipných básniček od Miloše Kratochvíla, které s dětmi nacvičily paní učitelky Alena Málková a Květa Průšová."
A to již na scénu vstupují zmiňované děti. Z pódia jsou slyšet písně, hudba a básničky. Děti jsou usměvavé a je vidět, že mají ze svého vystoupení upřímnou radost a jsou dobře připravené. Oceňují to i jejich rodiče či příbuzní svým potleskem, tleská i moje vnučka.
"Třetí třída si pro Vás připravila pod vedením paní učitelky Lenky Pešičkové krátké divadélko o "Sněhurce a devíti trpaslících", zní z úst uvádějících děvčat. Slyšel jsem dobře? Já znám pohádku o Sněhurce a sedmi trpaslících. Na pódiu je opravdu Sněhurka a devět trpaslíků a je to dobře, zapojeny jsou všechny děti. Připomínám si tuto pohádku v trochu jiném provední než znám, a musím uznat, děti ji přítomným zahrály na výbornou. Sněhurka se líbila, i mojí vnučce.
Další bod programu uvedla děvčata z 9.třídy takto: "Nyní Vám Vlasta Jindrová zahraje na housle skladbu od Campagnoliho a žáci čtvrté třídy zazpívají píseň od Jaromíra Nohavici "Kozel" a trampskou píseň "Okoř". Na varhany je doprovodí paní učitelka Květa Průšová, která s nimi vystoupení nacvičila společně s Vlastou Jindrovou, žákyní 4.třídy."
Zasloužený aplaus sklízí houslistka Vlasta, velké ovace publika jsou i na "Kozla" a "Okoř si pozpěvovali snad všichni. Velice zdařilý průběh tohoto vystoupení.¨
Na pódiu se míhají kluci z pětky a nosí školní lavice, je zde i učitelská katedra.
A děvčata uvádějí: "Pátá třída Vám v krátké scénce předvede básničku od Jiřího Žáčka "Pro slepičí kvoč."
Vystoupení skupinky páťáků bylo rychlé a dynamické, spící byl pouze jejich kantor.
Na pódiu zůstává páťák Tomáš Koudelka, který přítomným na harmoniku zahrál Čardáš. Mnohým divákům se pohybovaly dolní končetiny v rytmu maďarského tance. Harmonikář Tomáš měl úspěch všech přítomných.
"Šestá třída zazpívá píseň "Tři kříže". Na kytaru je doprovodí Vítek Průša. " Známá píseň v podání šesťáků mnohé přítomné chytla jistě za srdíčko.
Deváťačky uvádějí další bod programu: "Žákyně sedmé třídy Kateřina Štvánová, Kateřina Chocholová, Andrea Adamcová a Monika Chocholová si pro Vás připravily píseň od Lucie Vondráčkové "Zombie." Sedmačkám tato píseň sedla a tak sklidily zasloužený potlesk.
"Nyní uvidíte operetku od Zdeňka Svěráka "O Červené Karkulce", která byla připravena v režii žákyň osmé třídy Jany Křížkové a Celestiny Vaverkové." Zároveň uvádějící dodávají: "Omluvte prosím drobné nedostatky." Proč? Vysvětlení je tady: "Jeden z "myslivec" onemocněl a tak zaskakuje Celestina." Karkulka v podání Terezky Kváčové byla úžasná a výkon mladé herečky roztleskal publikum. Přítomné obecenstvo nepřestávalo tleskat. Výkony malých zpěváků a zpěvaček byly úžasné.
Po operetce je na scéně deváťák Martin, kterého uvedla děvčata: "Za devátou třídu se Vám představí Martin Krause, který Vám předvede svojí show s diabolem." Martin je výborným florbalovým brankářem a tak jeho, skoro akrobatické, vystoupení vyžadovalo velkou obratnost a postřeh. Vše zvládl na výbornou, když jeho diabolo létalo hodně vysoko ke stropu pódia, byl velmi spokojen, usmíval se a obecenstvo? To vytvořilo krásnou
atmosféru. To však ještě nebylo všechno. Závěrečný bod programu měl ještě přijít.
"Na závěr Vám zazpívá pěvecké trio Celestina Vaverková, Jana Křížková a Anna Pintová píseň, se kterou vyhrály krajské kolo pěvecké soutěže Jihočeský zvonek. Píseň můžete znát z filmu "Lví král". Rozloučí se písní "Máj." Tak uvedla děvčata poslední bod programu Jarní akademie.
Výborné chyšecké zpěvačky, jejich pěvecké vystoupení se divákům líbilo a byl slyšet neutuchající aplaus.
A na úplný závěr: "Tímto bychom se i my s Vámi chtěli rozloučit. Za všechny žáky a učitele přejeme všem maminkám, babičkám a prababičkám dodatečně vše nejlepší ke Dni matek. Děkujeme za Vaši pozornost." Těmito slovy uzavírají Míša a Anička program Jarní akademie.
Obecenstvo tleská a všude je vidět spokojenost, úsměvy a radost. Lidé opouštějí místní kulturák a v diskusních hloučcích rozebírají vystoupení chyšeckých školáků.
Kdo přišel a viděl, ten musel uznat, kvalita je kvalita, výkon perfektní.
Na prvním fotosnímku Josefa Fuky je vystoupení dětí 1.-2.tř.
Na druhém fotosnímku Josefa Fuky je sněhurka a devět trpaslíků.
Na třetím fotosnímku Josefa Fuky je čtvrťačka Vlasta Jindrová při hře na housle.
Na čtvrtém fotosnímku Josefa Fuky jsou páťáci se svou scénkou.
Na pátém fotosnímku Josefa Fuky je páťák Tomáš Koudelka při hře na harmoniku.
Na šestém fotosnímku Josefa Fuky je Červená karkulka.
Na sedmém fotosnímku Josefa Fuky je deváťák Martin Krause se svou show s diabolem.
Na osmém fotosnímku Josefa Fuky je úspěšné trio osmaček.
"OU"
Ods. Mgr.Fuka Josef,39853 Chyšky 113

 

fotogalerie byla smazána