Na chyšecké návsi rozsvítili Vánoční strom

30. 11. 2013
(system)

Chyšky - Sobotní, poslední listopadový, večer shromáždil většinu chyšeckého obyvatelstva na místní návsi. Nebylo přece divu, vždyť místní Základní škola Chyšky, Obecní úřad Chyšky a farnost Chyšky je pozvaly na slavnostní večer a vánoční jarmark u příležitosti rozsvícení Vánočního stromu. Přestože teploměr ukazoval nulovou hodnotu, foukal jihozápadní vítr, bylo zataženo, poletoval sníh, sněhu bylo poskrovnu, nikoho ani nenapadlo kňourat, že je mu zima. Byl krásný podzimní večer.
Kolem návsi se rozmístily chyšecké děti a na jejich stolech bylo k vidění množství nádherných vánočních výrobků, které lákaly nejen k nakouknutí, ale i k prodeji.
Slavnostní večer sice ještě oficiálně nebyl zahájen, ale vánoční jarmark šuměl. Prodávalo se o sto šest, výrobky šly na odbyt, děti byly spokojené. Takový Lukáš už měl jen pár kousků sušené meduňky. Mezi přítomnými nebyly jenom děti, ale i jejich rodiče, babičky, dědečkové se svými vnoučaty. Atmosféru nadcházejícího slavnostního večera dokreslovali i místní hasiči se svou technikou, člověk totiž nikdy neví.
Ale to už zaznívají vánoční tóny hudebníků, v čele se Stanislavem Drozdem, bývalým žákem chyšecké školy a celá náves začne tleskat. Slavnostní večer byl zahájen.
S uvítacími slovy přichází k mikrofónu ředitelka místní základní školy Jana Korandová a všem přeje nádherný večer při poslechu krásných písniček a kulturním vystoupení .
Po jejích slovech přichází k mikrofónu starosta obce Miroslav Maksa a v neposlední řadě i děkan Jindřich Zdík. Oba přivítali zaplněnou náves slovy, která musela v předvánočním období dojmout i toho nejotrlejšího človíčka. Vzápětí se rozsvěcuje nádherně rostlý vánoční strom a zraky všech na něm spočinou.
Těžko popsat nastávající slavnostní chvíle.
Na provizorní pódium přicházejí děti z prvního stupně místní základní školy a jejich kulturní příspěvek, který si připravily se svými učitelkami, se všem musel líbit. Vystoupení pak pokračovalo nádhernými písněmi Jany Křížkové a její starší sestry Marie. Jejich nádherné hlasy znějí návsí a odměnou je jim zasloužený potlesk.
Z úst ředitelky školy zaznívají slova poděkování pro všechny, kteří se na zdařilém slavnostním večeru podíleli a zároveň pozvala zaplněnou náves k občerstvení, které připravily kuchařky chyšecké školy. Pro plnoleté se nabízel svařák s vánočkou, pro nedospělé teplý čaj. Všem to přišlo vhod. Není se co divit, vždyť rtuť teploměru klesala pod nulu.
Zraky všech se upnuly i na betlém pod rozsvíceným vánočním stromem. Vkusně zhotovéné ovečky, i jesličky, nikomu neunikly.
Za zvuků hudebníků se chyšecká náves pomalu vyprazdňovala, večerní obloha byla stále temná a kroky všech směřovaly do teplých a útulných domovů.


"OU"
Na 1.-4.fotosnímku Josefa Fuky je záběr na chyšecký vánoční jarmark.
Na 5.fotosnímku Josefa Fuky je ředitelka chyšecké školy Jana Korandová, vlevo pak hudebníci v čele se Stanislavem Drozdem.
Na 8.fotosnímku Josefa Fuky je chyšecký starosta Miroslav Maksa.
Na 7.fotosnímku Josefa Fuky je chyšecký děkan Jindřich Zdík.
Na 9.fotosnímku Josefa Fuky jsou chyšecké jesličky.
Na 6.fotosnímku Josefa Fuky jsou přítomní diváci.


Ods. Mgr.Fuka Josef, 39853 Chyšky 113

 

fotogalerie byla smazána