Projektový den s účastí páté karatistky z ME

27. 9. 2013
(system)

Chyšky - Na pátek 27. září 2013 připravila učitelka a výchovná poradkyně chyšecké školy Hana Vošahlíková projektový den "Karate" pro děti I.st. ZŠ Chyšky. Hostem, a hlavním programem, projektového dne byla účast desetileté účastnice a páté karatistky z letošního ME Hany Lípové z Hrazánek.
Žáci a žákyně 1.-5.tř. chyšecké školy se postupně seznamovali se sportem karate, který Hanka aktivně provozuje již pět let. Za tuto dobu již má Hanka ve své sbírce celkem 19 medailí z různých republikových či krajských soutěží. Pohár za vítězství v "Turnaji nadějí 2010", který se konal v Milevsku, a část získaných medailí, měla v chyšecké škole a to byla pastva pro oči dětí. Mezi medailemi byly i stříbrná a bronzová z MČR 2012, ale i dvě zlaté za prvenství z letošního krajského přeboru Jihočeského svazu.
Úspěšná karatistka dětem také vysvětlila, že soutěží v kata a v kumité, a co to znamená. Na videu také děti shlédly její úspěšné boje na ME v Paříži, její boj s ukrajinkou, záběry z MČR i ze soustředění české reprezentace v Neratovicích. Hovořila i o letošním ME v srbském městě Kruševac, kde skončila v kata na pátém místě v Evropě.
"Ve čtvrtfinále mě vyřadila maďarka a v boji o páté místo jsem porazila domácí srbku", říká o průběhu evropského šampionátu.
Rok předtím, tedy v r. 2012, se umístila na ME v Paříži v kumité na sedmém místě a tak srbské umístění bylo pro ni dalším výkonnostním úspěchem.
Aktivně také předvedla svou sestavu kata a jednu z přihlížejících vyučujících ve své praktické ukázce "poslala" málem k zemi. Souboje s ní si vyzkoušely i některé děti.
Kdo tě přivedl ke karaté a máš nějaký vzor?
"K tomuto sportu mě přivedl brácha Stanislav a mojím vzorem je Petra Kanovová, několikanásobná mistryně Evropy. Ta startovala i na MS v Tokiu.", odpověděla Hanka na otázku místního uč. tělensé výchovy.
Jejím trenérem je Josef Pěknic z Tábora, trenér 1.třídy a držitel 5.DANU. Hanka soutěží za Karate P.Klub Milevsko-Tábor,Sedlčany a 3-4x týdně trénuje v Milevsku po hodině.
Náročné financování jejího sportu hradí především rodiče a částečně sponzor.
Přestože Hanka soutěží v různých městech ČR či v Evropě, nezapomíná ani na to, že je členkou i mladých hasičů v Dobroše, které právě vede chyšecká učitelka Hana Vošahlíková.
Chyšeckým dětem také přinesla ukázat své pásy-bílý, žlutý, oranžový, zelený a fialový- a počítala také japonsky do deseti.
Kromě medailových úspěchů si velice si cení i umístění v anketě Milevských novin, kde ji respondenti zařadili na páté místo a čtenáři Milevských novin dokonce na druhé místo za rok 2012.
Celý projektový den se chyšeckým dětem líbil a úspěšná karatistka od nich sklidila velký aplaus.
"OU"
Na 1. snímku Josefa Fuky jsou dvě Hanky, vlevo učitelka Hana Vošahlíková a vpravo karatistka Hana Lípová.
Na 2.-3. snímku Josefa Fuky jsou ukázky Hanky z její sestavy kata.
Na 4. snímku Josefa Fuky je její soupeřkou učitelka Hana Vošahlíková.
Na 5. snímku Josefa Fuky je její soupeřkou jedna z přítomných děvčat.
Na 6. snímku Josefa Fuky si děti prohlížejí sbírku medailí a pohár úspěšné Hanky.
Na 7. snímku je Hana Lípová s medailemi.
Na 8. snímku je Hanka s dětmi 1.-2.tř.


Ods. Mgr. Josef Fuka,39853 Chyšky 113

 

fotogalerie byla smazána