Školní výlet 5.tř. na Husitské dny v Táboře

6. 6. 2013
(system)

Chyšky,Tábor - Závěr každého školního roku je ve znamení školních výletů. Svůj školní výlet uskutečnili 6. června 2013 i žáci a žákyně 5.tř. ZŠ v Chyškách. Za poměrně chladného počasí navštívily chyšecké děti Tábor, okresní město v Jihočeském kraji s počtem 21 000 obyvatel a ležící v nadmořské výšce 254 m.
Jejich výlet začal v 6.20 hod. před chyšeckou poštou, zde je totiž autobusová zastávka. Děti, které nejsou přímo z Chyšek, přiváží svými automobily jejich rodiče. Učitel počítá a končí na čísle osm. Tolik je páťáků v chyšecké škole. A to již přijíždí autobus, otevírají se dveře, žáci a jediná žákyně vstupují do malého autobusu a kupují si lístek do nedalekého Nadějkova, obce, který v minulosti patřila do píseckého okresu, nyní je na okrese táborském. Na jednotlivých zastávkách nastupují školáci, kteří míři do nadějkovské školy. V Nadějkově vystupují i chyšečtí školáci a zatímco nadějkovští musí do školy, chyšecké děti budou přesedat na další autobus, který je doveze do cíle jejich školního výletu, do Tábora.
Po třiceti minutách se ocitají v Táboře a pěšky procházejí tímto historickým městem. Jejich kroky míří do Housova mlýna, aby zde na vlastní kůži zažili středověk. V tomto historickém areálu, pod hradbami města, se zúčastní, v rámci Husitských dnů, představení odehrávající se přímo na přírodní scéně.
Po výstřelu z děla se přítomní žáci a žákyně ponořili do historie, kde se setkali s husity i proradnými křižáky. První část programu byla koncipována jako divadlení hra o životě mistra Jana Husa. Školáci zjistili jakou roli měl v té době odpustkář a jaký osud stihl Jana Husa. Na závěr představení byl pro žáky připraven vědomostní kvíz a za správné odpovědi některé děti vyhrály drobné ceny.
Ve druhé části následovaly zábavné ukázky ze středověkého života, hry a soutěže, kdy si každý sám, na vlastní kůži, vyzkoušel středověký život. Děti si vyzkoušely jak fungovaly mučící nástroje, jaké to je v rytířské zbroji, jak zasáhnout terč sekyrkou. A kdo měl šikovné ruce mohl si vyrazit svou minci či na kruhu vytočit hrnek. Ve středověkých stáncích na školáky čekaly suvenýry či mohly děti uhasit žízeň a zahnat hlad. Také si prohlédly filmovou zbrojnici a seznámily se se strašidelnými táborskými legendami. Zapojily se i do kohoutích zápasů či střílely z luku na terč.
Veškěrý program děti přímo uchvátil a nejraději by v husitské době zůstaly.
Školní výlet však ještě nekončil a musel dál pokračovat. Z Housova mlýna se proto chyšecké děti přemístily do historických míst města, aby objevily skutečný poklad. A tím byl Táborský poklad. Navštívily expozici, ve které měly takřka na dosah čtyři tisíce stříbrných mincí a prostřednictvím promítnutého filmu byly přítomni jejich objevení. Dověděly se i o době, ve které bylo toto jmění, před více než čtyřmi sty lety, ukryto v jednom z domů v historickém jádru města Tábor.
Strašidelné podzemí, to byl odpolední cíl chyšeckých výletníků, cíl na který se strašně těšili. Kdo se v životě jen trochu bál, ví jistě proč. V podzemí byly slyšet různé zvuky a hlavně vzrušující projevy malých výletníků. Strach byl patrný na každém kroku a závěrečný hromadný úprk před živým strašidlem málem znamenal ušlapání jejich učitele. Tak se výletníci lekli a báli. Vše však dopadlo dobře a z podzemí se všichni vrátili živí a zdraví.
Zpáteční cesta na Čertovu hrbatinu probíhala s uspokojením, že se výlet vydařil a všichni se již těšili na dobrou domácí kuchyni.
Na prvním fotosnímku Josefa Fuky jsou výletníci před Strašidelným podzemím.
Na druhém fotosnímku Josefa Fuky jsou přítomné děti s husitským kejklířem.
Na třetím fotosnímku Josefa Fuky jsou rytíři, zleva Adam, Pavel, Tomáš, alias páťáci z Chyšek.
Na čtvrtém fotosnímku Josefa Fuky jsou vpředu Vítek a tlačí ho Jakub při zkoušce husitské zbraně.
Na pátém fotosnímku Josefa Fuky je Roman, jehož sekera se zabodla do terče.
Na šestém fotosnímku Josefa Fuky je Roman při ražení své mince.
Na sedmém fotosnímku Josefa Fuky je ukázka ze hry o Janu Husovi za spoluúčasti přítomných dětí.
Na osmém fotosnímku Josefa Fuky jsou zleva Pavel a Adam u Táborského pokladu.
"OU"
Ods. Mgr. Fuka Josef,398 53 Chyšky113

 

fotogalerie byla smazána