Svátek Halloween v chyšecké škole

31. 10. 2013
(system)

 Chyšky - První dva listopadové dny patří v našich zemích dvěma podzimním svátkům.
1.listopadu je to katolický svátek k poctě Všech svatých. Jako den před Dušičkami je dnes zahrnut do svátků Památky zesnulých, svátek Všech svatých je vzpomínkovou slavností zemřelých.
2. listopadu slavíme Dušičky, ty jsou oproti svátku Všech svatých vzpomínkou na ty, kteří blaženosti zatím nedošli.
Dušičky jsou v pojetí lidové zbožnosti i mezi ateisty spojeny se zvýšenou péčí o hřbitovy a hroby a s hromadnými návštěvami rodin.
V USA je obdobou tohoto svátku Halloween, který však vychází z ryze pohanských pověr. Poslední říjnová noc je již tradičně zasvěcena strašidlům a záhrobí a v anglosaských zemích se slaví jako Halloween.
Tradice karnevalových masek a svíček v dýních přišla z pohanského Skotska a Irska. Keltové již pře 3 000 lety uctívali na 1.listopadu boha mrtvých Anwinna s obavou, že se mrtví nakrátko vracejí mezi živé. Aby duchové nebloudili na cestě zpět do říše mrtvých, svítili jim na cestu lampičkami vydlabanými z kořenové zeleniny. Sami se před záhrobními silami chránili převleky a pomalovanými tvářemi.
Halloween je svátek, který se slaví 31.října, většinou dětmi, které se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu koledovat o sladkosti.
Tradiční znaky Halloweenu jsou dýně, speciálně vyřezávané se svíčkami uvnitř, dále čarodějnice, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci,... Barvy jsou černé a oranžové.
Svátek Halloween si také připomenuly děti ZŠ v Chyškách, vkusnou reprodukcí halloweenských znaků ve vestubulu místní školy.
Chyšečtí školáci oslavili se svými učiteli svátek Halloween ve čtvrtek 31. října 2013. Celý sváteční den, a jeho scénář, připravila učitelka anglického jazyka Veronika Vacková. Od samotného rána se do chyšecké školy scházely různé masky nesoucí hlavně oranžové dýně. Vše začalo shromážděním všech masek ve školním vestubulu. V těchto prostorách jsme viděli množství nejrůznějších masek připomínajících halloweenské tradice.
Bylo jasné, že poslední říjnový den bude mít svůj neopakovatelný nádech. Po úvodním scénaři všichni naplňovali tradice tohoto svátku.
Během shromáždění se uskutečnila prezentace svátku Halloween, zástupci tříd předčítali pověsti a došlo k prezenatci jendotlivých masek.
Svůj čas měly i ruce při práci s oranžovými dýněmi. Všechny dýně pak našly své místo v halloweenském koutku a jejich zapálené světlo i vůně umocnily význam tohoto svátečního dopoledne.
Při závěrečném hodnocení celého Halloweena se také odměňovalo. O pořadí nejlepších rozhodovala tříčlenná porota.  A bylo to opravdu těžké, rozhodnout se pro tu nejlepší. Vítězové jednotlivých soutěží převzali zaslouženou odměnu a úplný závěr patřil defilé jednotlivých halloweenských masek. Vyhlášením to však ještě neskončilo. Ve školní jídelně čekal na všechny výborný oběd, přichystaný kolektivem skvělých kuchařek. Podávala se dýňová polévka a obložená strašidýlka.


"OU"
Na 1.fotosnímku Josefa Fuky jsou zachyceni zástupci jednotlivých tříd s uč. angl. jazyka Veronikou Vackovou.
Na 2.fotosnímku Josefa Fuky je zástupce 3.tř. Adam Řehoř.
Na 3.fotosnímku Josefa Fuky jsou prvňáčci se svojí uč. Lenkou Pešičkovou. Na 4.fotosnímku jsou třeťáci s uč. Květou Průšovou. Na 5.fotosnímku jsou druháci s uč. Alenou Málkovou. Na 6.fotosnímku je uč. Veronika Vacková. Na 7.fotosnímku jsou deváťačky v halloweenských maskách. Na 8.fotosnímku jsou šesťáci.


Ods.Mgr. Josef Fuka,398 53 Chyšky 113

 

fotogalerie byla smazána