V chyšecké škole se rojili čerti a čertice

5. 12. 2013
(system)

Chyšky - Bylo poklidné, čtvrteční dopoledne, 5. prosince 2013. Krajina na Chyšecku je zahalena v bílém oparu a sněhu je poskrovnu. Na Čertově hrbatině, v ZŠ Chyškách začalo vyučování jako obvykle, ale mezi místními dětmi však bylo určité vnitřní napětí. V první vyučovací hodině je často slyšet od menších dětí kňourání či povňukování. Není se čemu divit, vždyť tento den mají školu navštívit čerti s Mikulášem a Andělem.
Se zvoněním na druhou vyučovací hodinu se po škole začali sem tam rojit čerti.
Mikuláš s Andělem však poklidně a vážně procházeli jednotlivé třídy, začali od těch nejmenších. Od vyučujících se dověděli , kdo byl hodný či zlobil. Zlobivé děti byly vyprášeny čertovskými metlami, pomázány a ti největší "zlobilové" se museli vykoupit z Pekla nějakou básničkou či písničkou. Nakonec však Mikuláš s Andělem nadílku předali všem dětem. U těch nejmenších jsme mohli vidět i slzičky, strach a obavu z neustále "poletujících" a hemžících se čertů a čertic. Tato neobvyklá návštěva na chyšecké škole však dopadla dobře. V čertovských pytlích chyšecké děti neskončily, a to proto, že je čerti jednoduše zapoměli v Pekle.
Do Pekla nešly ani místní kuchařky, které neobvyklá návštěva rovněž navštívila. Naopak, kuchyńská vůně byla čertům příjemná.
Další vyučovací hodiny tak probíhaly v plném počtu. Po této návštěvě tak zůstaly na některých místech školy jen umazané stěny, dveře či zbytky z čertovských košťat.
V závěru se odtajnila i záhada, kdo byl Mikuláš, kdo Anděl, kdo čerti. Povíme to i Vám, byli to deváťáci se svým třídním učitelem.
Jo, a slušelo jim to.
Na prvním fotosnímku Josefa Fuky navštívili čerti i prvňáky, které bránila třídní učitelka Lenka Pešičková.
Na osmém fotosnímku Josefa Fuky je společné foto Mikuláše, Anděla, čertic a čertů.
Na druhém fotosnímku Josefa Fuky si své děti druhé třídy brání třídní učitelka Alena Málková.
Na třetím a čtvrtém fotosnímku Josefa Fuky jsou čtvrťáci, které bránila proti čertům samotná ředitelka školy Jana Korandová.
Na pátém fotosnímku Josefa Fuky je svůdná čertice Jana v šesté třídě.
Na šestém snímku Josefa Fuky jsou pracovncie školní kuchyně s Mikulášem a Andělem.
Na sedmém snímku Josefa Fuky je společné foto Mikuláše, Anděla, čertic a čertů v chyšecké škole.


"OU"
Ods. Mgr. Fuka Josef,39853 Chyšky 113

 

fotogalerie byla smazána