Velký úspěch chyšeckých mladých zdravotníků

15. 5. 2013
(system)
Písek - Ve středu 15. května 2013 se v Písku uskutečnilo okresní kolo soutěže hlídek mladých zdravotníků, které pro žactvo I. a II.st. ZŠ našeho okresu připravil Český červený kříž Písek.
V kategorii I.stupně ZŠ soutěžilo celkem osm hlídek, dvě hlídky byly ze ZŠ Chyšky a po jedné ze ZŠ J.K.Tyla Písek, ZŠ T.G.M. Milevsko, ZŠ Protivín, ZŠ Mirovice, ZŠ Kovářov a ZŠ T.Šobra Písek. Soutěžící museli absolvovat jednotlivé úkoly na čtyřech stanovištích, dále transport, obvazovou techniku a také zdr. taktiku.
Na prvním stanovišti si museli poradit s otřesem mozku a s poraněním horní končetiny, na druhém pak krvácení, na třetím předmět v oku a na čtvrtém stanovišti to bylo poranění kotníku.
V celkovém hodnocení všech úkolů dominovaly obě chyšecké hlídky, když na prvním místě skončila chyšecká hlídka "A" (velitel páťák Vít Kolář) a na druhém místě chyšecká hlídka "B" (velitel páťák Pavel Melkes). Vítězná hlídka postoupila na krajské finále.
Třetí v soutěži skončila hlídka z Protivína, čtvrtá byla ZŠ J.K. Tyla Písek, páté místo patřilo Kovářovu, šestá byla ZŠ T.G.M. Milevsko, sedmé Mirovice a osmé místo patřilo ZŠ T.Šobra Písek.
V kategorii II.stupně ZŠ plnilo úkoly na jednotlivých stanovištích celkem 11 hlídek, tři hlídky postavila ZŠ T.G.M. Milevsko, dvě ZŠ J.K.Tyla Písek a ZŠ J.Husa Písek a po jedné hlídce ZŠ Chyšky, ZŠ Protivín, ZŠ Kovářov a ZŠ T.G.M. Písek.
Při závěrečném hodnocení se opět nejlépe dařilo chyšeckým dětem, když vyhrála hlídka s velitelkou Kristýnou Tkadlecovou a postoupila do krajského finále.
Druhé místo obsadila hlídka ZŠ J.Husa Písek, třetí byla ZŠ T.G.M. Písek, čtvrtá ZŠ T.G.M. Milevsko, pátá opět hlídka ZŠ T.G.M. Milevsko, šestá ZŠ J.K.Tyla Písek, sedmá ZŠ T.G.M. Milevsko, osmá ZŠ J.Husa Písek, devátá ZŠ Kovářov, desátá ZŠ Protivín a jedenáctá ZŠ J.K.Tyla Písek.
Okresní kolo tedy skončilo velkým úspěchem třech chyšeckých hlídek, které na soutěže pravidelně a dlouhodobě připravují učitelky školy Martina Řehořová a Alena Málková.
Mgr.Fuka Josef