Atletická olympiáda na Čertově hrbatině se uskutečnila za

11. 6. 2014
(system)

Chyšky - Ve středu 11. června 2014 se v chyšecké ZŠ uskutečnila Školní atletická olympiáda. Chyšečtí školáci ji v letošním školním roce uskutečnili v rámci projektu ČOV Česko sportuje - olympijský víceboj.
Na školních sportovištích bojovali žáci a žákyně 1.-8. tříd v jednotlivých atletických disciplinách. Soutěžilo se o co nejlepší výkony a umístění v běhu na 50m, 60m, ve skoku dalekém, ve skoku vysokém, v hodu raketou či medicinbalem. Rozhodčími na jednotlivých disciplinách byli žáci a žákyně deváté třídy, samozřejmě pod dohledem zkušených pedagogů. Samotnému klání chyšeckých dětí předcházela pilná příprava a organizace této akce.
Olympiáda začala příjemným a teplým počasím, během závodů to byly doslova tropy, ale i nástupem všech tříd na ploše školního hřiště.
Na úvod zazněl slavnostní pochod "V nový život" od českého hudebního skladatele Josefa Suka, který tento pochod složil pro 7. Všesokolský slet, který se konal v Praze na letenské pláni v červnu 1920-první v samostatném Československu. Pochod "V nový život" začal slavnostními fanfárami tří trubek a bubínku. Následně zazněly olympijské tóny z trubky "olympijského" trubače Jiřího Jindry, žáka 3.třídy. Samozřejmě, že sklidil velký potlesk nastoupených sportovců a rozhodčích.
A to již nad chyšeckými sportovišti zní česká národní hymna, kterou zazpívaly žákyně osmé třídy Jana Křížková, Celestina Vaverková a Anna Pintová
Mladí sportovci si také vyslechli slova "tělocvikáře" o projektu ČOV "Česko sportuje-olympijský víceboj", který se uskutečnil i na ZŠ Chyšky a děti v něm dosáhly vynikajícího úspěchu, když ve své kategorii škol obsadila chyšecká škola druhé místo v republice a její zástupci převezmou ve středu 18. černa 2014 na půdě ČOV ocenění za druhé místo.
Následují povely, a prvňáci nesou školní olympijskou vlajku, před nastoupenými sportovci, k vlajkovému stožáru. Jejich třídní učitelka a autorka této vlajky, Lenka Pešičková, za zvuků olympijských tónů, vytahuje tento symbol olympiády na stožár. V následujících hodinách bude vlajka vlát nad školními sportovišti a odolávat "tropickému" počasí.
V zápětí se všechny oči přítomných sportovců, rozhodčích a vedoucích obracejí na běžkyni, která nese olympijskou pochodeń. Sedmačka Anna Bočanová, za slunečného počasí, obíhá s olympijskou pochodní nastoupené sportovce a umisťuje pochodeň do stojanu. Olympijský oheň tak v následujících hodinách bude hořet na sportovištích.
Ke každé olympiádě patří i olympijský slib sportovců a rozhodčích. Za všechny sportovce ho přednesl žák sedmé třídy Václav Strouhal, slib rozhodčích byl slyšet z úst devíťaček Jany Křížkové a Anny Pintové. Slib byl složen do rukou vedení olympiády Jany Korandové a Moniky Bardové, na žluté olympijské kruhy. Poté ředitelka olympiády slavnostně pronesla zahajovací slova a prohlásila atletickou olympiádu za zahájenou.
Po slavnostním otevření celé olympiády se mladí sportovci rozešli na jednotlivá sportoviště a dle slibu závodili čestně, poctivě a bez drog.
Za dosažené výkony a umístění byli vítězové odměněni medailemi a diplomy při závěrečném vyhodnocení celé olympiády, které převzali z rukou jednotlivých rozhodčích a vedení školy.
A kdo se stal vítězem v jednotlivých disciplinách a třídách na Chyšecku ?

Kategorie - 1.-2.třída - hoši:
skok vysoký - Filip Klíma,1.tř. 95 cm
50 m - Filip Klíma,1.tř. 8,77 sec.
hod raketou - Jakub Kubec,1.tř. 16,20 m
skok daleký - Petr Lívanec,2.tř. 240 cm

Kategorie - 1.-2. třída - dívky:
skok vysoký - Iveta Ondráčková,2.tř. 95 cm
50 m - Iveta Ondráčková,2.tř. 9,63 sec.
hod raketou - Lenka Adamcová,2.tř. 12,20 m
skok daleký - Kateřina Zdeňková,1.tř. 210 cm

Kategorie - 3.-4.třída - hoši:
skok vysoký - Jakub Štván,4.tř. 117 cm
50 m - Jakub Štván,4.tř. 8,06 sec.
hod raketou - Jakub Štván,4.tř. 20,80 m
skok daleký - Jiří Jindra,4.tř. 309 cm

Kategorie - 3.-4.třída - dívky:
skok vysoký - Jana Matoušková,4.tř. 110 cm
50 m - Natálie Miňhová,4.tř. 8,25 sec.
hod raketou - Simona Pešičková,4.tř. 18,50 m
skok daleký - Natálie Miňhová,4.tř. 295 cm

Kategorie - 5.-6.třída - hoši:
skok vysoký - Jan Stanislav,6.tř. 125 cm
60 m - Jan Stanislav,6.tř. 9,05 sec.
hod medicinbalem - Tomáš Koudelka,6.tř. 6,40 m
skok daleký - Jan Stanislav,6.tř. - 340 cm

Kategorie - 5.-6.třída - dívky:
skok vysoký - Kateřina Bolková,6.tř. 110 cm
60 m - Adéla Votrubová,5.tř. 9,93 sec.
hod medicinbalem - Adéla Votrubová,6.tř. 5,10 m
skok daleký - Adéla Votrubová,5.tř. 305 cm

Kategorie - 7.-8.třída - hoši:
skok vysoký - Jiří Pešička,7.tř. 140 cm
60 m - Tomáš Vostřák,8.tř. 8,43 sec.
hod medicinbalem - Tomáš Vostřák,8.tř. 8,20 m
skok daleký - Tomáš Vostřák,8.tř. 360 cm

Kategorie - 7.-8.třída - dívky:
skok vysoký - Kateřina Chocholová,8.tř. 125 cm
60 m - Kateřina Chocholová,8.tř. 9,72 sec.
hod medicinbalem - Kateřina Chocholová,8.tř. 7,30 m
skok daleký - Kateřina Chocholová,8.tř. 325 cm

 

"OU"
Na 1.fotosnímku Josefa Fuky je vlajková četa s učitelkou Lenkou Pešičkovou.
Na 2.fotosnímku Josefa Fuky je sedmačka Anna Bočanová s olympijskou pochodní.
Na 3.fotosnímku Josefa Fuky je třeťák Jiří Jindra při troubení fanfár.
Na 4. fotosnímku Josefa Fuky jsou zleva: Monika Bardová,ZŘŠ-Václav Strouhal,7.tř.-Jana Korandová,ŘŠ při složení slibu sportovců.
Na 5.fotosnímku jsou zleva: Monika Bardová,ZŘŠ-Anna Pintová, Jana Křížková,obě 9.tř.-Jana Korandová,ŘŠ při složení slibu rozhodčích.
Na 6.fotosnímku je prvňák Filip Klíma na startu 50 m.
Na 7.fotosnímku je šesťák Jan Stanislav při skoku vysokém.
Na 8.fotosnímku jsou nejlepší dívky v kateg. 3.-4.tř. za 50 m,zleva: Tereza Kváčová, Natálie Miňhová-obě 4.tř., a Zlatuše Mašková,3.tř.
Ods. Mgr.Fuka Josef,39853 Chyšky 113

 

fotogalerie byla smazána