Den zvířat

3. 10. 2014
Karolina Tvrdíková
ekoškola

3. 10. proběhl na ZŠ Chyšky Den zvířat. Pro žáky byl připraven pestrý program. Světový den zvířat připadá na 4. října, což je den úmrtí svatého Františka z Assisi. Proslul svým láskyplným vztahem ke zvířatům (pečoval o opuštěná a nemocná zvířata). V České republice se Světový den zvířat slaví od roku 1994.
Před samotným začátkem programu proběhly 2 sbírky. Jedna pro společnost CPK - CHRPA. Vybrané peníze jsou příspěvkem na nákup a výchovu koní, kteří se využívají při hiporehabilitaci. Druhá sbírka pro společnost PESOS - částka 1025,- bude použita na zlepšení podmínek v útulcích a záchranných stanicích pro opuštěná zvířata.
Pro žáky byla připravena přednáška: Jak dělá žirafa, o níž se zasloužil RNDr. Karel Pecl. Dozvěděli jsme se a viděli mnoho zajímavých věcí z afrického kontinentu a pro děti byla nejvíce poutavá část poznávání zvuků jednotlivých zvířat a zjištění, jakže dělá ta žirafa.
V další části programu byl žákům předveden výcvik psa, o nějž se postarala Vlaďka Tučková. Viděli jsme i tanec se psem, což je krátké představení do rytmu hudby skládající se z poslušnosti a originálních triků. I děti měly možnost si samy vyzkoušet některé cviky se psem.
Posledním bodem v programu byla návštěva u místního chovatele daňků Josefa Bardy, který s chovem začal v roce 2000. V jeho stádu se občas objevují i daňci albíni a nově přibyli i jeleni sika Dybowského. Žáci měli možnost vidět několikery parohy, pušku, s níž se daňci uspávají, a nakonec daňky samotné.
Celá akce proběhla v rámci projektu Za zvířaty do českých luhů a hájů a byla zčásti hrazena grantem Jihočeského kraje.

 

fotogalerie byla smazána