Ekotým na cestách

24. 9. 2014
Karolina Tvrdíková
ekoškola

ZŠ Chyšky pracuje od roku 2010 v programu Ekoškola, jehož hlavním partnerem je Sdružení Tereza. V roce 2012 se chyšeckým žákům a pedagogům  podařilo získat titul Ekoškola. V souvislosti s tím vznikl Ekotým – skupina dětí a učitelů, která plánuje a řídí aktivity, jež se zaměřují na snížení ekologického dopadu školy.

22.-24.9 pobýval Ekotým v Centru ekologické výchovy Dřípatka v Prachaticích. A co vše jsme si užili? V pondělí po příjezdu jsme se vypravili na kopec Libín. Večer jsme využili učebnu na ubytovně, zahráli jsme si hru Pravda – nepravda a hmatem jsme rozeznávali různé přírodniny. V úterý dopoledne nás čekala návštěva Školní přírodní rezervace, ale nevhodné počasí plány překazilo, a tak jsme zavítali do ptačího světa. Ekotýmáci určovali jednotlivé druhy pták a seznámili se se způsoby jejich života. Odpoledne jsme navštívili město. Absolvovali jsme naučnou stezku kolem hradeb města a prošli jsme expozici Zlatá stezka v muzeu. Večer nás čekal vědomostní test a společenské hry. Ve středu dopoledne jsme se při programu Ovce, vlna a její zpracování, aneb Co si vrčí kolovrátek dozvěděli, proč a jak lidé chovají ,,ekologické sekačky“. Děti objevovaly vlastnosti ovčí vlny a zkoušely tkát na rámu. Tato činnost se jim velice líbila a každý si domů odvezl svůj výrobek. Po obědě jsme vlakem odjížděli k domovu.

Tři dny utekly jako voda, ale splnily svůj účel. Ekotým se dozvěděl mnoho nových informací a večerní hry pomohly stmelit kolektiv dětí.

Celá akce proběhla v rámci projektu Za zvířaty do českých luhů a hájů a byla zčásti hrazena z grantu Jihočeského kraje.


K. Tvrdíková